تور تنگه کافرین، یکی از جاذبه های طبیعی استان ایلام که از مناظر بسیار زیبا و چشم نواز و آب و هوای بسیار دل انگیز و مطبوعی برخوردار است تنگه کافرین می باشد. تور تنگه کافرین در شمال شهر بدره در جاده ایلام به دره شهر قرار دارد و رودخانه ای در این تنگه جریان دارد که پس از عبور از آن در شمال تنگه به رودخانه سیمره می ریزد. آثاری از معماری صخره ای دوران پیش از تاریخ در این تنگه به چشم می خورد که نشان از قدمت و اهمیت این تنگه دارد.
جنگل های وسیع بلوط و گونه های جانوری مانند سنجاب ایران از دیگر جاذبه های این تنگه است. کافرین یکی از مناطق گردشگری شهرستان بدره به شمار می رود که از چندین چشمه به وجود آمده است که در نهایت آب های جاری در تنگه کافرین به رودخانه سیمره می رسد. طول تنگه در حدود ۲ کیلومتر و ارتفاع آن از سطح دریا ۷۰۰ متر است. در یک کیلومتری ورودی تنگه برکه آب زمزم قرار گرفته است. آثاری از معماری صخره ای دوران پیش از تاریخ در این تنگه به چشم می خورد که نشان از قدمت و اهمیت تنگه دارد و همچنین زیارتگاه جابر، گورستان چمپایی، غار شداد و تپه های لارت در این منطقه از دیگر نقاط گردشگری در منطقه به حساب می آید.
تنگه کافرین
تنگه کافرین در ۳ کیلومتری شهرستان ولیعصر، به سمت دره شهر و در جاده ایلام قرار دارد و با شهر بدره ۱۵ کیلومتر فاصله دارد. این تنگه را با نامهای تنگه شداد، تنگ کافرین و تنگه کافری میشناسند و در گذشته زمانی که عربها به این منطقه حمله کرده بودند مردم این سرزمین در این تنگه به مقاومت برخاستند و به همین جهت بود که نام این تنگه به تنگه کافرین معروف شد. نام شداد تا آنجایی که مشخص است به دیوارهها و قلعههای داخل تنگه مربوط میشود و بخشی از تنگه کافرین را دربرمیگیرد نه کل آن را بنابراین میتوانیم تنها بخشی از این تنگه را شداد بنامیم.
طبیعت خارقالعاده تنگه شداد
طبیعت بینظیر تنگه کافرین چشمانداز فوقالعادهای دارد که در این ناحیه به رودخانه سیمره نیز دید دارید و به راحتی میتوانید آن را از دور مشاهده کنید. جانور معروف و خاص این منطقه سنجاب قفقازی یا سنجاب ایرانی است و این گونه جانور را در مناطقی مثل مدیترانه شرقی، جنگلهای قفقاز، آناتولی و زاگرس میتوانید پیدا کنید. این سنجاب هم مثل سنجابهای دیگر موهای پشتش به رنگ خاکستری و قهوهای و موهای زیر بدن آن به رنگ زرد خواهد بود؛ اما تنها شاخصهای که این سنجاب را از دیگر سنجابهای دیگر متمایز میکند، رنگ موهای دم و سر آن خواهد بود. رنگ این قسمت از موها قرمز حنایی است که سنجاب را بسیار زیبا و جالب کرده است.
این تنگه با آب زیادی که دارد جان میدهد برای انواع تفریحات آبی؛ مثل قایقهای تفریحی که با اجاره کردن آنها، لحظات لذتبخشی را برای خود و همراهانتان رقم میزنید. البته باید گفت که طول این تنگه حدود ۲ کیلومتر است و میتواند برای قایقسواری محیط بسیار خوب و مناسبی باشد. علاوه بر قایقسواری و آب بازی و حتی آبتنی در این محیط میتوانید در رودخانه سیمره به ماهیگیری مشغول شوید و حسابی از گرفتن ماهیهای متنوع لذت ببرید. خوردن ماهیهای این تنگه بسیار خوشمزه هستند آن هم اگر کبابی میل کنید. زیارتگاهی در نزدیکی این تنگه به نام زیارتگاه جابر قرار دارد که میتوانید در مسیر خود از آن هم بازدید کنید.
جاذبه های تنگه کافرین
آبشار کافرین یکی از مکانهای دیدنی این قسمت است که علاوه بر آن غارهای زیادی هم در این حوالی وجود دارد که از مشهورترین این غارها میتوان غار شداد را نام برد که جذابیت این غار گردشگران بسیاری را به خود جذب کرده است. طبق تحقیقات و پژوهش هایی که باستان شناسان در این منطقه انجام دادهاند، از وجود قبرستانی به نام چمپایی باخبر شدند و نتایج به دست آمده نشان میدهد که قدمت آن به سه هزار سال پیش برمیگردد.
با پایین آمدن آب سد سیمره و شستشوی خاکهای اطراف آن از یک بنای تاریخی مربوط به دوره ساسانیان کشف شد که با این اتفاق یک بنای تاریخی ارزشمندی شناسایی شد. یافتن این آثار در فهمیدن تاریخ این منطقه به ما کمک خواهد کرد البته پس از اینکه این بنا را پیدا کردند به نجات بخشی آن اقدام کردند.
آتشکده کلم
آتشکدهای از سالها پیش تقریبا از اواخر دوران بعد از اسلام در روستای کلم ساخته شد که امروزه به عنوان یکی از آثار ملی کشور ثبت شده است. این آتشکده در فاصله ۱۲۰ کیلومتری از شهر ایلام قرار گرفته است؛ پس اگر به ایلام آمدید حتما از این آثار تاریخی دیدن کنید و خاطرهای فراموش نشدنی را در ذهنتان ثبت کنید.
دریاچه سیمره کافرین
سیمره یکی از جاذبههای حیرتانگیز تنگه کافرین محسوب میشود. این رودخانه از رودخانههای پرآب و بزرگ در ایلام است. آب رودخانه سیمره از قلههای زاگرس نشعت میگیرد و مسیر طولانی را طی میکند تا به این دریاچه بریزد و منطقهای تفریحی را برای قایقسواری گردشگران ایجاد کند. این رودخانه به علت آب گلآلودش نام سیمره گرفته که از مهمترین سرشاخههای رود کرخه هم به شمار میرود.
زیارتگاه جابر کافرین
امامزاده جابربن انصاری به زیارتگاه جابر معروف است که از بناهای خیلی قدیمی ایلام محسوب میشود. این زیارتگاه از ایلام حدود ۷۰ کیلومتر فاصله دارد و طراحی گنبد این بنای زیبا خیلی شبیه به گنبد دانیال نبی است که در شهر شوش قرار گرفته است. مردم خوب و خونگرم این مکان و همچنین وجود این زیارتگاه باعث شده که از جمله مکانهای گردشگری و تفریحی برای مسافران به شمار رود.
تپههای لارت
تپههای لارت در بدره به دوران تاریخی ساسانیان و بعد از اسلام برمیگردد که در روستایی به همین نام (لارت) قرار دارد. این تپهها در سال ۱۳۱۰ در ۲۴ شهریور به عنوان آثار ملی با شماره ۸ ثبت شده است که این ناحیه دیدنی در فاصله ۵ کیلومتری از روستای لارت قرار گرفته است و امروزه به عنوان یکی ازجاذبههای گردشگری در ایران به حساب میآید.
کوهستان کبیرکوه، پو آبشارهای دربند، کوه قلاقیران، منطقه جنگلی ششدار، روستای بانقلان، دره ارغوان، منطقه حفاظت شده مانشت، آبشار گچان، منطقه گل انار، دریاچه سد، قلعه اسماعیل خان، سنگ نوشته تخت خان، آبشار وه ریز، قلعه والی، مسجد صاحب زمان، پارک سیراب، موزه تاریخی طبیعی، کاخ فلاحتی، تپه خرگوشان، تنگه زرانگوش از دیگر جاهای دیدنی اطراف این تنگه هستند که گردشگران زیادی هر ساله از این مناطق دیدن میکنند.
کافرین، زیستگاه سنجاب ایرانی
متوسط وزن این گونه سنجاب، 3/335 گرم و متوسط طول آن 200 میلیمتر است. سیستم جفتگیری آن نامعلوم، روزفعال و خارج از فصل جفتگیری منزوی است. از دانهها، میوهها، جوانه و پوست درختان تغذیه میکند. زمستانها کمتر فعالیت میکند و کمتر مشاهده میشود ولی از خواب زمستانی آن اطلاعاتی در دست نیست. توسط طرلان، جغدهای بزرگ و عقابها شکار میشود و این گونه جانوری در موقع احساس خطر به وسیله ناخنهای بلند و تیزش و با استفاده از دم بلند و پشمالویش که به ایجاد تعادل کمک میکند، به سرعت از درختان بالا میرود. سنجاب ایرانی شناگر ماهری است، لانه را در سوراخ درختان ایجاد میکند و سطح آن را به وسیله علفهای نرم مفروش میسازد؛ در مناطق سردسیر، این حیوان زمستانها کمتر مشاهده میشود و به خواب زمستانی فرو میرود. یکی از مهمترین رفتارهای سنجاب ایرانی دفنکردن دانههای بلوط در طول پاییز است. از آنجا که سنجاب محل دفن همه دانههای خود را به یاد نمیآورد، برخی دانهها تا بهار سال آینده در خاک باقی میماند و ممکن است جوانه بزند و به نهالها و سپس به درخت جوان تبدیل شود. این فرآیند طبیعی برای حیات و بقای جنگلهای بلوط زاگرس بسیار مهم است. با چنین نقش مهمی در بقای جنگل، سنجاب ایرانی میتواند به عنوان یک گونه کلید (Keystone species) مطرح باشد.
مسیر دسترسی به تنگه کافرین
برای اینکه به تنگه کافرین برسید و زیباییهای آن را از نزدیک مشاهده کنید باید از چند تپه و رودخانهای بگذرید که این رودخانه همان رودخانهای خواهد بود که از کبیرکوه سرچشمه میگیرد. این رودخانه پس از عبور از تنگه شداد به سد سیمره میریزد. قبل از احداث سد سیمره، مردم برای بازدید از این تنگه به راحتی عبور میکردند؛ اما پس از اینکه این سد ساخته شد باید حتما با قایق به این تنگه رسید. این قایقها با فاصله ۳ کیلومتری از شهرک ولیعصر در مسیر جاده خاکی و شنی به سمت تنگه قرار گرفتهاند. البته پس از اینکه از یک سنگ شکن عبور کردید و مسیر خاکی را پیش گرفتید به قایقها میرسید. برای رفتن به تنگه شداد سعی کنید به همراه یک لیدر به آنجا بروید تا مسیر را گم نکنید؛ زیرا هیچ تابلویی برای کمک و راهنمایی شما در مسیر وجود نخواهد داشت.
بهترین زمان سفر به تنگه شداد فصل بهار آن هم ماههای فروردین و اردیبهشت است.