در تور تنگه هلت تنگه آبی را می بینیم که به طول 4 کیلومتر یکی از زیبایی های طبیعی استان لرستان است. در تور تنگه هلت رودخانه ای محصور در اعماق کوهستان های لرستان. طبق گفته برخی افراد در این منطقه سدی وجود داشته که بر اساس حجم بالای آب، این سد شکسته و به شکل رودخانه در آمده است. آب با گذر کردن از دل اعماق کوهستان و فرسایش سنگ تنگه بی نظیر را با سطوح صیقلی درست کرده است. تنها زمان رفتن به این تنگه و لذت بردن از همنشینی آب و سنگ فصل تابستان است زیرا در دیگر فصول به دلیل شدت بارندگی و بالا بودن حجم آب امکان وارد شدن به این تنگه فراهم نیست. در برخی نقاط از این تنگه سنگ های کوهستانی وارد مسیر رودخانه شده اند و مسیر را برای گردشگران بسته اند برای ادامه مسیر در طول این تنگه میبایست از زیر این سنگ ها رد شوید و تمامی بدن خود را در دل آب های جاری لرستان قرار دهید، گویی روح سلحشوری این منطقه درون بدن شما نفوذ خواهد کرد.
تنگه هلت یکی از جاذبههای بکر استان لرستان است. طبیعتی برای کسانی که به صخرهنوردی، طبیعتگردی و در کل به تفریحات هیجانانگیز علاقه دارند .
تنگه هلت کجای ایران است؟
تنگه هلت یکی از جاذبههای طبیعی استان لرستان است. در دل درهای عمیق میان کوههای جنوب شرقی شهرستان پلدختر رودخانهای مسیرش را از میان صخرهها باز کرده و تنگهای افسانهای ایجاد کرده است. هلت بر اثر تغییری به وجود آمده است که آبهای جاری بر سر لایههای مختلف رسوبی و آهکی کوه آوردهاند. این پدیده طبیعی حدود چهار کیلومتر طول دارد و در انتهای مسیر یک فضای حوض مانند به چشم میخورد. جوش و خروش آب و نسیم خنکی که مدام در حال وزیدن است هوای تنگه را مطبوع تر میکند .
تنگه هلت در مسیر آزادراه خرمآباد – اندیمشک است. اگر از سمت خرمآباد حرکت کنید بعد از تونل خرگوشان یک، باید در بریدگی خاکی کنار جاده پارک کنید و سرپایینی خاکی را پیاده تا ورودی تنگه بروید.
اگر هم از سمت اندیمشک در راه هستید بعد از تونل خرگوشان دو به سمت همان بریدگی خاکی بروید.
وجه تسمیه تنگه هلت
تنگ به معنای دره درکوه است و هلت از واژه هلد لری میآید. هلد در زبان لری به معنای پستی و بلندی و نام محلی است که یکی از طوایف لر به نام نجف وند در آن منطقه سکنا گزیدهاند. بومیها این پدیده طبیعی خارقالعاده را تنگه هلد نیز مینامند.
سرگرمی های تنگه هلت
رودخانه همیشه جاری در این منطقه موقعیت مناسبی را برای شنا کردن میان صخرهها و پیادهروی در آب فراهم کرده است؛ حوضچهای که در انتهای مسیر وجود دارد هم محل خوبی برای شنا کردن است. قطعا پیادهروی در آب خنک و دلچسب و زیر سایه صخره ها میتواند تجربهای زیبا و پر از لذت برای گردشگران باشد.
رودخانه جاری تنگه هلت علاوه بر آرامش میتواند هیجان زیادی هم ایجاد کند و آدرنالین شما را بالا ببرد. آب خنک و عمق ۱ الی ۱/۵ متری این رود فضای مناسبی برای آببازی شما با همسفرانتان است و صدای خندههایتان هم در بین صخرهها میپیچد.
صخرهنوردی جزو هیجانانگیزترین و بزرگترین چالشهایی است که میتوان برای تفریح در تنگه هلت انتخاب کرد. صخرهنوردی در این تنگه نیاز به تجهیزات خیلی حرفهای ندارد و کار با تجهیزات ساده هم راه میافتد.
پوشش گیاهی بالای این دره و مناطق اطرافش بیشتر شامل درختان بلوط است که میتوان در میان درختان بلوط کمپ کرد. منظره تنگه هلت از بالا عظمت گرند کنیون آریزونای آمریکا را به خاطر میآورد. در هر صورت چه از بالای دره به تنگه نگاه کنید و چه به داخل تنگه قدم بگذارید میتوانید با دوربینهای ساده یا حرفهای عکسهای خاصی از این منطقه ثبت کنید.
فصل مناسب سفر به تنگه هلت
به طور معمول بهار بهترین فصل سفر به لرستان است؛ اما در مورد تنگه هلت باید گفت که فصلی مناسبتر از تابستان برای دیدن این پدیده طبیعی وجود ندارد.
گفتیم که این تنگه در دل دره است و به همین دلیل سایه صخرههای بلند بغل رودخانه باعث میشود در معرض تابش مستقیم آفتاب نباشید و بتوانید از خنکای آب و نسیمی که دائما در تنگه در حال گردش است لذت ببرید. صدای برخورد آب رودخانه با سنگها و خنکی آب در فصل گرما همگی فضایی جذاب ایجاد کرده و میتواند خاطرهای دلپذیر در حافظه شما ثبت کند.
در زمستان به دلیل سرمای هوا، بارندگی و بالا آمدن سطح آب شرابط برای رفتن به تنگه هلت وجود ندارد؛ در واقع امکان ایجاد سیلاب حتی ممکن است موقعیتی خطرناک بهوجود آورد. بنابراین بهتر است برای پاییز و زمستان به این مکان سفر نکنید.
دریاچه کیو
در مرکز شهر خرم اباد در کنار پارک کیو دریاچه بسیار زیبای کیو قرار دارد این دریاچه به شهر جلوه خاصی داده و در کنار جاذبه های تاریخی فراوان در دره خرم آباد و چشمه های پر آب دره خرم آباد شهر را در ردیف یکی از شهرهای زیبای توریستی قرار داده است. آب آن از چشمه تامین می شود. مساحت آن هفت هکتار و عمق آن بین سه تا هفت متر است. این دریاچه از ارزش های توریستی درون شهری بر خوردار است و به لحاظ ویژگی های خاص خود می تواند به عنوان یکی از مراکز جذب توریست تبدیل شود و در کنار این دریاچه امکانات تفریحی، شهربازی و چشم انداز زیبایی وجود دارد.
دریاچه گهر
در شرق استان لرستان و در دامنه ارتفاعات اشترانکوه، دریاچه های دائمی و شیرین ((گهر بالا)) و ((گهر پایین)) قرار دارند. دریاچه گهر یکی از زیباترین دریاچه های کوهستانی کشور می باشد این دریاچه از ذوب برف های اشترانکوه و انباشت آب آن در پشت سد یا آب بندی که از ریزش کوه پدید آمده است. فراوانی نسبی آب های ورودی به این دریاچه باعث می شود، سر ریز آب آن به دریاچه پایینی (بزرگ) بریزد. طول دریاچه اصلی گهر را یک و نیم کیلومتر و عرض متوسط آن را ۶۰۰ متر برآورد کرده اند. حداکثر عمق دریاچه ۲۸ متر و مساحت آن در حدود ۱۰۰ هکتار و در ارتفاع 2400 متری ازسطح دریا و تنها دارای یک راه مالرو و صعب العبور به دامنه است. دریاچه گهر مانند آبگیری است که از چشمه ها، آبشارها و سراب های اشترانکوه پر شده و آب آن در تابستان و زمستان ثابت است. بیش تر سطح دریاچه گهر در زمستان یخ می بندد. انواع بوته ها، درختان تنومند بید، گیاهان و گل های زیبای پیرامونی، اطراف دریاچه را به صورت یک پارک طبیعی شگفت انگیز در آورده است. زیبایی خیره کننده و چشم اندازهای بدیع دریاچه سبب شده است هر ساله، با وجود سختی راه، انبوهی از مردم لرستان، استان های اطراف و دیگر نقاط کشور، با پای پیاده یا سواره به دیدن دریاچه و زیبایی های آن بروند و چند روزی از اوقات فراغت خود را در آنجا سپری کنند.