مسیر خلخال به اسالم یکی از زیباترین مسیرهای گردشگری ایران است که پر از جاذبههای طبیعی فراوانی است که هر کدام ارزش دیدن دارند.پیمایش جنگل های خلخال تا اسالم - گشت در روستای اندبیل - گشت در روستای ناو - گشت و عبور از رودخانه ها - شب نشینی در طبیعت بکر روستا - گشت در روستای لوکتاشون - صرف ناهار خوشمزه ماهی کباب ,...
خودمانیم، بارها نام جنگل را شنیدهایم اما جنگل واقعی را به چشم ندیدهایم! جنگلی که تنوع درختانش بیشمار باشد و هزارویک گونه حیوانی در آن زندگی کنند. اما از همین ابتدا حساب جنگل تالش را از سایر جنگلهایی که تا به امروز دیدهاید، جدا کنید. جنگل تالش در مسیر اسالم به خلخال قرار دارد و ۱۵۰ نوع درخت را در خود جا داده که ۳۶ گونه از آنها بومیاند و در جنگلهای مناطق دیگر دیده نمیشوند.
جاده ای سبز و دیدنیدر جنگل تالش هم درختان میوه مانند گلابی، فندق، زردآلو و انجیر دیده میشود، هم درختان کمنظیری چون لهله خزر، شمشاد هیرکانی و آکاسیای ابریشمی. طبیعتا این تنوع در پوشش گیاهی، خانه منحصربهفردی برای حیوانات گوناگون میسازد. پس در این جنگل دیدن آهویی که میدود، بزی کوهی که میجهد و ببری که میدرد خیلی دور از ذهن نیست!
پارک جنگلی گیسوم در نوار مرزی استان گیلان قرار دارد و میشود گفت حسنِ ختام این استان است. پارک جنگلی با درختان سرسبز و بلندقامت که به زیبایی کنار جادهای که به دریای خزر میرسد قد علم کردهاند. سقف سبز طبیعتمسیر رویایی که به زیباترین حالت ممکن جنگل را به دریا متصل میکند، دلیلی کافی برای سر زدن به گیسوم است؛ با این حال تفریحات دریایی موجود در ساحل گیسوم قطعا از آن چیزهایی است که روی تصمیمتان میتواند اثر بگذارد و مصممترتان کند. تفریحات مهیجی مانند شاتل، پاراسل، قایقسواری، جت اسکی و… .
هنگام گذر از جاده پر درختی که مانند یک تونل سقف بالای سرتان را رنگ زده، حتما توقف کنید و قدری بیشتر فرصت تماشا به خودتان بدهید. اگر وارد جنگل شوید شانس چشیدن میوه از درختان ازگیل، انار، به، زردآلو و سیب را هم پیدا خواهید کرد. پارک جنگلی گیسوم در مسیر اسالم به خلخال قرار دارد و لازم نیست خیلی از مسیر اصلی دور شوید. اما برای آسانتر شدن کار لوکیشن این پارک را برایتان میگذارم.
روستاگردی یکی از بخشهای گردشگری است که همیشه طرفداران خاص خودش را دارد. در مسیر اسالم به خلخال هم روستاهای بکری وجود دارند که من را به شخصه هوایی میکنند و هوس اقامت در آنجا را به دلم میاندازند. آرزویی شیرین که هرچندوقت یک بار به سراغ خیلی از ماها میآید… .
روستای ناو یکی از محلیترین روستاهای این ناحیه است که هم طبیعت زیبا و دستنخوردهای دارد، هم در آن خبری از آبوهوای شرجی سواحل تالش نیست. بافت بومی خانهها هم دستبهدست دیگر زیباییهای روستای ناو داده است تا قابهای ماندگاری در خاطرتان بسازد. حالا کنار همه اینها هوای غالبا مهآلود هم تصور کنید.
در ۱۲ کیلومتری مسیر اسالم به خلخال، در نزدیکی روستای «لاکه تاشون» جادهای فرعی وجود دارد که شما را به یک آبشار زیبای ۳۰ متری میرساند. البته ناگفته نماند برای رسیدن به این آبشار باید مسیری را طی کنید که ابتدای راهش آسفالت است، اما بعد خاکی میشود و نهایتا هم نیاز به حدود ۴۰-۳۰ دقیقه پیادهروی پیش میآید.
جاده اسالم به خلخال و طبیعت زیبای آنآبشار دریابن به آبشار ناو هم معروف است، پس اگر یکی از این دو اسم را شنیدید، گمان نکنید که از دو آبشار متفاوت صحبت میشود. یک پیشنهاد جذاب هم بهتان بدهم و بروم سراغ معرفی جاذبه بعدی؛ هنگام گذر از حوضچه پرورش ماهی که در بین راه به آن برمیخورید، چند ماهی تازه بخرید و کنار آبشار خود را مهمان ماهی کبابی کنید. تجربهای شیرین که تا مدتها طعمش زیر دندانتان خواهد ماند.
ییلاقها همیشه از جذابترین و خیالانگیزترین بخشهای یک گردشگری هستند. ییلاقها همانطور که از اسمشان برمیآید، در فصول گرم مکان مناسبی برای وقت گذراندن در طبیعت هستند. در ییلاق لرزره خبری از دار و درخت نیست، در عوض دشت بزرگ و سبزرنگی که با گلهای رنگارنگ رنگولعاب بیشتری گرفته منتظر ماست. ییلاق لرزره دقیقا میانه راه اسالم به خلخال قرار دارد و به جاده اصلی هم بسیار نزدیک است. میدانم آنقدر این مسیر پرجاذبه است که نمیدانید به سراغ کدامش بروید، اما ییلاق لرزره را نباید از دست داد.
جاده اسالم به خلخالاگر به فکر شب ماندن در این ییلاق هم هستید، خیالتان راحت! خانههایی با سقف شیروانی، چشماندازی که در کمتر جای دیگری گیرتان میآید و همچنین صدای جیرینگ جیرینگ زنگوله گوسفندان در ابتدای روز، چشم انتظارتان است.
درود به اسالم به خلخال و تمام جاذبههای تمامنشدنیاش! نوبتی هم باشد، نوبت دریاچه سراگاه است. دریاچهای که در انعکاس آب زلالش، آسمان و جنگل را در آغوش گرفته. بیهیچ اغراق و بزرگنمایی این دریاچه حقیقتا زیباست!
طبیعت سرسبز و زیبای شمالاین دریاچه به «سه راه گاه» یا «سد خاکی» هم معروف است. یکی دیگر از چیزهای جالبی که در رابطه با این دریاچه میدانم، این است که این دریاچه کوچک، از طریق چشمههای جوشانی که در کف آن وجود دارد، پر میشود و همین باعث شفاف و زلال بودن آب سراگاه شده است.
اما این جالبترین چیزی نبود که در رابطه با این برکه گفتم! جالبتر اینجاست که بدانید این برکه یک ملک شخصی است که در آن پرورش ماهی انجام میشود و در واقع منبع درآمد بسیاری از اهالی روستای سراگاه است.
از اسالم به خلخال که راهی شویم، در استان اردبیل روستای کوچک و بکری به نام «روستای ورگه سران» وجود دارد. این روستا که در ۱۰ کیلومتری شمال سرعین واقع شده است، کمتر مورد بازدید گردشگران و مسافران قرار گرفته و همین موضوع باعث حفظ فضای بومی و محلی آن شده است.
طبیعت سرسبز و زیبای شمالاین روستا سراسر جاذبه طبیعی منحصربهفرد است؛ پدیدههایی چون چشمههای متعدد، آبشار دیدنی، چمنزارهای آذین شده با گلها و گیاهان وحشی و همچنین تعداد زیادی غارهای طبیعی کوچک و بزرگ. روستای ورگه سران روی دامنه سبلان قرار گرفته که برای دسترسی بهتر، لوکیشن آن را برایتان گذاشتهام.
گردنه الماس همان گردنه حیران است؟ خیر، اینطور نیست. بر خلاف تصور ذهنی غالب افراد گردنه حیران در استان اردبیل قرار ندارد، بلکه در شهرستان آستارا و در استان گیلان واقع شده است. گردنه الماس اما مکانی متفاوت است که در میانه راه اسالم به خلخال به آن برمیخوریم.
جاده اسالم به خلخالگردنه الماس یکی از زیباترین ایستگاههای بینراهی جاده اسالم به خلخال است که گذرگاهی زینت شده به کلبههای ییلاقی بومی و دشتهای سبز است. چرای گوسفندان و اسبها هم از آن چیزایی است که این منظره را زندهتر میکند. در مسیر اسالم به خلخال سراپا باید چشم بود و یک دل سیر تماشا کرد.
اگر در ماه اردیبشت و خرداد راهی اسالم به خلخال شدید، دشت شقایق را به هیچ عنوان از دست ندهید! دشتی که شاید تصاویرش را بارها دیدهایم و حیرتزده پرسیدهایم: اینجا ایران است؟!
جهت یادآوری دوباره میگویم که مسیر اسالم به خلخال فقط ۷۰ کیلومتر است! اینکه چطور این همه زیبایی در مسیری به این کوتاهی جا شده را خدا میداند. ییلاق متش یکی دیگر از ییلاقهای این جاده پرمنظره است که خوشبختانه فرصت شبمانی و اقامت هم در آن وجود دارد. با این حال ابرهایی که صبحها تا پشت در کلبه میآیند، زمین سبز زیر پاهایتان، هوایی سبک که نفستان را جا میآورد، مردمانی که با زبان شیرین تالشی به شما خوشآمد میگویند و… دست و دلتان را شل میکند تا حداقل یک شب را در ییلاق متش بمانید.
اگر دلتان میخواهد هم سرسبزی یکی از روستاهای اسالم به خلخال را ببینید، هم خیلی به دشواری نیفتید «روستای خوجین» که به «فییین» هم معروف است، میتواند مقصد خوبی برایتان باشد.
بافت روستای خوجین قدری امروزیتر است و میتواند اقامتگاه کمدردسرتری باشد. در نزدیکی این روستا یک تفرجگاه به نام «ازنو» وجود دارد که سراسر زیبایی است. از جاذبههای بسیار دیدنی همچون غارهای طبیعی، باغ، چشمه، دشت، کوه و… که همگی دور هم جمع شدهاند، نباید راحت گذشت.
اگر در فصول گرم راهی این جاده رویایی شوید، شانس تماشای زندگی متفاوت و جذاب عشایر را پیدا خواهید کرد. اگر فرصت همنشینی و معاشرت هم پیش آمد که دیگر نور علی نور است و عمیقا شیفتهشان خواهید شد.این جاده متاسفانه امنیت بالایی ندارد و حتی در بخشهایی فاقد روشنایی و گاردریل مناسب است. در نتیجه بههیچوجه سفر به این جاده در زمانهای بارانی و برفی توصیه نمیشود.
اسالم به خلخال زیبایی خود را مدیون درختان و ییلاقات خود است و ییلاق هم مکانی برای اقامت در زمان گرماست.سرمای هوا در پاییز و زمستان بهقدری استخوانسوز میشود که قطعا روی کیفیت سفرتان اثر میگذارد و اجازه نمیدهد لذت کافی ببرید.اسالم به خلخال رویایی است. هرقدر هم که بگویم باز حقش ادا نمیشود. همه چیز دارد. دشت، کوه، چشمه، درخت، شقایق، حیوانات گوناگون، خوراکیهای محلی، آبوهوای بینظیر، دریا، ساحل و هرچیز دیگری که از طبیعت در ذهن دارید!