اولین هسته شهر فعلی اردکان از قرن هشتم هجری پایه گذاری شده، بطوریکه محلات اطراف میدان قلعه و محله چرخاب از محلات قدیمی و نسبتاً سالم این شهر محسوب می شوند. از متون تاریخی قدیم چنین مستفاد میشود که رودخانه بزرگی از زابلستان تا کرمان و یزد و نزدیکی نائین ادامه داشته است و همچنین دهها رودخانه فصلی و آبهای سطحی از جنوب به شمال در جریان بوده که اینها همه می تواند منشاء تجمع مردم در این منطقه باشد. از شواهد بر میآید که پس از تعیین محل جدید شهر اردکان، اولین بنا در محل میدان قلعه فعلی بنا شده است. پس از گذشت مدتی بر اثر ازدیاد جمعیت میدان بالاده را در جنوب و مسجد زیرده از این میدان است. سپس در کنار مسجد جامع، بازار بزرگ و چهار سوق و حمام بازار را بنا کردند. اردکان تا عصر صفوی بصورت قریه و از توابع ولایت میبد بوده است.
ریگ زرین
"ریگزار زرین" در حوالی روستای حاجی آباد از بکرترین و زیباترین مکانهای گردشگری در روستای حاجی آباد به شمار ی رود که به موطن گردشگران داخلی و خارجی بدل شده است و هرروزه شاهد تردد خیل عظیم گردشگران به این منطقه هستیم.
پیر چک چک
«چک چک» نیایشگاه زرتشتیان به نامهای دیگری چون «پیر سبز» و «چکچکو» نیز شناخته میشود که در شهرستان اردکان و در دل کوههای بین اردکان و انجیره در فاصله 60 کیلومتری مرکز استان یزد جای گرفته است.این مکان که در خصوص موجودیت آن چند روایت وجود دارد، اکنون به عنوان یکی از مهمترین معابد زرتشتیان جهان به شمار میرودزیارتگاه «پیر سبزچکچک» در اردکان امروزه به یکی از محبوبترین نیایشگاهها و مقاصد گردشگری اقلیتهای مذهبی در ایران و یزد تبدیل شده است که بازدید از این مکان معنوی میتواند علاوه بر آشنایی گردشگران با ادیان و آیینهای مختلف، نزدیکی فرهنگها را نیز به همراه داشته باشد.
نارین قلعه
نارینقلعه یا نارنجقلعه مهمترین و دیدنیترین بناى تاریخى شهرستان میبد است. این قلعه از بناهاى مربوط به دوره اشکانی و قبل از اسلام است و در دوران مظفریان تعمیراتى در آن صورت گرفت. اطراف آن خندقی بوده است و نقبهای زیر آن گاهی تا یک فرسنگ امتداد دارد. در محرم سال 744 جنگ سرنوشت سازی که باعث پیروزی آل مظفر بر چوپانیان گشت در این محل اتفاق افتاده است.