استان قزوین که در حوزه مرکزی ایران با مساحتی معادل 15821 کیلومتر مربع بین 48 درجه و 45 دقیقه تا 50 درجه و 50 دقیقه طول شرقی و 35 درجه و 37 دقیقه تا 36 درجه و 45 دقیقه عرض شمالی قرار دارد از شمال به استان های مازندران و گیلان، از غرب به استان های همدان و زنجان، از جنوب به استان مرکزی و از شرق به استان البرز محدود می شود . استان قزوین از 25 شهر آبگرم، آبیک، آوج ارداق، اسفرورین، اقبالیه، الوند، بوئین زهرا، بیدستان، تاکستان، خاکعلی، خرمدشت، دانسفهان، رازمیان، سگزآباد، سیردان، شال، شریفیه، ضیاآباد، قزوین، کوهین، محمدیه، محمودآبادنمونه، معلم کلایه و نرجه در قالب 6 شهرستان تشکیل شده و دارای 19 بخش، 46 دهستان و 1543 آبادی است. جمعیت آن افزون بر یک میلیون نفر است. کاوش ها و یافته های باستان شناسی در دشت قزوین، نشانگر مرحله یکجانشینی و کشاورزی در هزاره هفتم قبل از میلاد و برخورداری ساکنان آن از صنایع اولیه و نظام اجتماعی است. قزوین را در نوشته های قدیم اروپاییان شهرباستانی آرساس یا آرساسیا و در تاریخ یونان شهر قدیمی (راژیا) نامیده اند. قرار گرفتن آن بر سر راه جاده ابریشم سرنوشت قزوین را با فراز و فرودهای تلخ و شیرین گره زده است.
صنایع دستی
مسافران و گردشگرانی که به استان زیبا و کهن قزوین می آیند آثار و فرآورده های هنرمندان قزوینی را رهاورد سفر خویش ساخته و خاطرات آن را به این وسیله همیشگی می سازند. صنعتگران هنرمند قزوینی از دیرباز به نوآوری، خلاقیت و ظرافت در کار شهرت داشته اند. ناصرخسرو بازار قزوین را چنین شرح داده است: " ... و از همه صناع ها که در آن شهر بود کفشگر بیشتر بود...". دیگران نیز به صادرات صنایع دستی قزوین همچون کمان، پوشاک و ... به شهرهای همجوار اشاره کرده اند. از هنرهای سنتی و صنایع دستی سنتی و بومی فعال این استان می توان به آبگینه (شیشه گری فوتی، تراش شیشه، همجوشی شیشه)، نساجی سنتی(پن بافی، موج بافی، جاجیم بافی)، گلیم بافی، انواع رودوزیهای سنتی، کاشی سنتی، سفال و سرامیک، حصیربافی، منبت، معرق، سازهای سنتی، خوشنویسی، تذهیب و نگارگری، صنایع دستی چرمی و.. اشاره کرد.
سوغات و گیاهان دارویی
استان قزوین به دلیل تنوع شرایط اقلیمی و آب و هوایی دارای تنوع رویش گیاهی قابل توجهی است .دو منطقه تارم و الموت نیز دارای بیشترین تنوع گونه گیاهی میباشند.برخی از گونه های دارویی از جمله شاه پسند، خشخاش و عناب دارای رویشگاههای محدود بوده و برخی نیز مانند بومادران، ریواس، آویشن، کاکوتی و ... در سطح وسیع رویش دارند.
از سوغات استان قزوین می توان به محصولات باغی و کشاورزی مانند انگور و فرآورده های آن (شیره، سرکه، کشمش، آب غوره و ...)، گردو، پسته، بادام، توت، زردآلو، سیب و شیرینی های سنتی مانند باقلوا، نان برنجی، نخودی، نازک، لب پیچ، بادامی، گردویی، نارگیلی، قرابیه، بهشتی، اتابکی، ولیعهدی، قندی، چرخی و ... اشاره کرد.
ارتفاعات شمال استان به بیش از 4000 متر و جنوب غربی به 2700 متر از سطح دریا می رسد و کوه های معروف آن سیالان، شاه البرز، خشچال، سفید کوه، شجاع الدین، اله تره، رامند، آق داغ، خرقان، ساری داغ، سلطان پیر، سیاه کوه و... هستند که سیالان با 4175 وشاه البرز با 4056 متر بلندتر از دیگرانند. محدوده مرکزی و شرق استان که دشت پهناور قزوین را تشکیل داده دارای شیبی است که از شمال غرب به جنوب شرق امتداد یافته و در پایین ترین نقطه 1130 متر است. کمترین نقطه استان از سطح دریا با 300 متر در منطقه تارم سفلی و کناره های دریاچه سد سفید رود واقع شده که تفاوت آشکاری را از نظر توپوگرافی به وجود آورده است .ساختار توپوگرافیکی متفاوت، شرایط اقلیمی مختلفی را در پهنه جغرافیایی استان به وجود آورده که با نوسان آشکاری همراه است. دو جریان عمده باد گرم و سرد در استان وجود دارد که آن را (باد مه) و ( باد راز) می نامند.
استان قزوین است و قیمه نثارش. نان قندی، باقلوای لوزی، شیرینی اتابکی، نان نازک و نان برنجی هم از انواع شیرینی این استان است. پسته و فندوق هم مخصوص قزوین است. زغالاختههای ترش و مرغوب قزوین را هم فراموش نکنید.