استان مازندران


خانه ایران استان مازندران

راهنمای سفر استان مازندران

سرزمین سرسبز مازندران با وسعت 23756 کیلومتر مربع، که 46/1 درصد مساحت کل کشور را تشکیل می دهد که از شمال به دریای خزر، از شرق به استان گلستان، از جنوب به استانهای سمنان، تهران و البرز، و از غرب به استان گیلان محدود است. آنچه که مازندران را از سایر مناطق مختلف ایران متمایز می کند، موقعیت طبیعی و جغرافیایی آن است. وجود دریای مازندران (کاسپین) با ساحل زیبا و مناسب به همراه برخورداری از دامنه ها و پارکهای جنگلی و کوهستانی، وجود قله دماوند با 5670 متر ارتفاع معروف به بام ایران، غارها، تالابها، چشمه ها آب معدنی، آبشارهای زیبا، جنگل، کوه و دریا با این دیار دیرپا، پیوندی جاودانه دارد. سلسله کوه های البرز از یک سو و دریای خزر از سویی دیگر، زیباترین مناظر طبیعی را به وجود آورده است رودخانه های مهم جاریدر آن، صفارود، دوهزار، سه هزار، بابل، تلار، تجن و نکا است. دریای خزر چون گنجینه های با ارزش، زیستگاه آبزیان فراوانی از جمله ماهی های خاویاری است که خاویار آن مشهور به مروارید سیاه، شهرت جهانی دارد و از صادرات مهم این استان بشمار می آید. از دیگر مواهب طبیعی این استان، پایانه هایگل و گیاه، کشت زارهای وسیع برنج، غلات و باغهای مرکبات است. استان مازندران تنها استانی است که از طریق سه محور هراز، کندوان و فیروزکوه، به پایتخت کشور مرتبط بوده و سه فرودگاه ساری، نوشهر و رامسر، ارتباط هوایی آن را برقرار ساخته است. راه آهن سراسری نیز از آن عبور می کند. حدود 43 درصد از شهرهای استان مازندران، از رامسر تا بابلسر به طول 220 کیلومتر در نوار ساحلی دریای خزر واقع شده اند. همچنین این راه آبی، ارتباط استان با کشورهای آسیای مرکزی را نیز میسر ساخته است.

صنایع دستی

از صنایع دستی موجود در استان مازندران می توان به قالی بافی، گلیم بافی، جاجیمچه بافی، بافت گلیچه، چوقا، شمد و ملحفه، سوزن دوزی، رنگرزی و چاپ سنتی سفالگری و سرامیک سازی، فراورده های پوست و چرم، هنرهای مرتبط با فلز، هنرهای مرتبط با چوب، حصیر بافی، طراحی سنتی و نگارگری، صحافی و جلد سازی سنتی، صنایع دستی دریایی عروسک سازی اشاره کرد. قالی بافی و گلیم بافی از رشته های اصلی و اساسی مازندران نیست ولی در استان بافته میشود. در شرایطی که فرش در بعضی مناطق حرف اول برای ابراز وجود دارد تنها شهرت خود را در مازندران به سایر رشته ها واگذار کرده است و نقشه­ هایی که درمازندران بافته میشود مربوط به سایر مناطق است.

سوغات و گیاهان دارویی

آغوز نون، پشتِ زیک، پیسن گُندلهِ، آب دندان، نان کوهی، عسل کوهی، رشته به رشته، شکر قرمز، شربت بهار نارنج، آلبالو، انار، بادمجان ترشی، سیر ترشی، هفت بیجار، ترشی یارسی، مربای پرتقال، گردو و سیب، صنایع چوبی، حصیر، گلیم، جاجیم، جوراب بافی، موج بافی، پارچه (چوغا، باشلق، وازشمد)، نمد، سفال، انار جنگلی، برنج، ماهی، ازگیل، گل کاسنی، کلوچه، برنج، نارنگی، پرتغال، غذاهای شمالی مانند مرغ و اردک و ماهی شکم پر و آتش ترش، مرکبات، مرباها و ترشیجات و شیر و دوغ و کره محلی از مهمترین مواد غذایى هستند که بعنوان سوغاتى مازندران محسوب می شوند.


آب و هوای استان مازندران

آب و هوای مازندران، معتدل و مرطوب (معروف به معتدل خزر) است. امتداد کوه های البرز در جنوب، نزدیکی به دریا و پوشش گیاهی از دلایل اصلی تعدیل آب و هوای این منطقه است. مازندران از لحاظ طبیعی به سه قسمت اصلی کوهستانی در جنوب، میان بند در وسط و جلگه ایدر شمال تقسیم می شود. شیب ناهمواریهایآن از غرب به شرق به موازات دریای خزر است. رشته کوه البرز با رودهای کوچک و بزرگی که درامتداد شمالی جنوبی آن جریان دارند، به سه منطقه غربی، مرکزی و شرقی تقسیم شده است.




شکم گردی در استان مازندران

فسنجان با گوشت مرغابی، مالابیج، ناز خاتون، کدوبره مازندران، خورشت آلو، اسپناساک، خورشت سیر انار و انواع پرندگانی که شکمشان با دانه‌های انار ترش جنگلی و سبزی‌های معطر پر شده است، از غذاهای رسمی سنتی مازنی‌اند. از خوراکی ها و سوغاتی های استان مازندران به پشت زیک، آغوزنون، برنجک، کماج مازندرانی، نان ییلاقی و رشته به رشته نام برد.


مقالات مرتبط استان مازندران



سوالات متداول در مورد استان مازندران



از نقطه نظر کاربران درباره استان مازندران

نام شما