کشمیر سرزمینی در شمال غربی شبه جزیره هند است که در دامنه های رشته کوه های هیمالیا واقع شده است.
کشمیر یک منطقه مرزی است که از قسمت شمال وشرق با کشور چین، از قسمت جنوب به کشور هند، از قسمت غرب به کشور پاکستان و از قسمت شمال غربی با افغانستان همسایه است.
قبل از استقلال کشور هند، حکومت کشمیر در دست بریتانیا بود. اما به دنبال استقلال هندوستان در سال 1947، اختلافات زیادی بر سر مالکیت منطقه کشمیر به وجود آمد. کشور هند با کشور پاکستان بر سر مسئله کشمیر درگیر شدند. بر اساس یک همه پرسی که در سال 1948 در کشمیر برگزار شد، مردم خواهان پیوستن به کشور پاکستان بودند اما فرماندار بر خلاف نظر مردم، کشمیر را به کشور هند الحاق نمود. بعد از جنگ و ستیزهای بسیار، سرانجام ناحیه کشمیر آزاد و گلگت-بلتستان به دولت پاکستان، ناحیه جامو و کشمیر و لداخ به کشور هند و قسمتی از شرق کشمیر نیز به کشور چین واگذار شد.
موقعیت: شمال غربی شبه جزیره هند
زبان: اردو
وسعت: 222,236 کیلومتر مربع
جمعیت: 12,550,000
آب و هوای غالب: معتدل کوهستانی
رشته کوه های هیمالیا و کوه های سر به فلک کشیده قره قوم مانند حصاری از ورود هوای بسیار سرد و باد و طوفان به منطقه کشمیر جلوگیری می کنند. تفاوت دمایی در کشمیر در مقایسه با مناطق هم جوارش، منحصر به فرد است و گاهاً اختلاف دمای هوا در تابستان و زمستان به 80 درجه می رسد.
* قله کی، دومین نقطه مرتفع کره زمین بعد از اورست است که در منطقه کشمیر قرار دارد.
* اقبال لاهوری به خاطر طبیعت بکر و زیبا و آثار باستانی غنی کشمیر، به آن لقب ایران صغیر را داده است.
* 95% از جمعیت سرزمین کشمیر را مسلمانان تشکیل می دهند که بیشتر در دره کشمیر ساکن هستند.
* کشور هند استفاده از لباس سنتی هندی را به خاطر مشکلات امنیتی ممنوع اعلام کرده که با اعتراضات زیادی از سوی مردم مواجه شده است.
* طولانی ترین مسیر تله کابین دنیا در منطقه گلمرگ کشمیر قرار دارد که در تمام اوقات سال پوشیده از برف است.
* پرجمعیت ترین قسمت کشمیر، ایالت جامو و کشمیر است که هند بر آن حکومت می کند.
* بزرگترین باغ گل لاله آسیا در سرینگار کشمیر قرار دارد.
* در کشمیر جشن ها و فستیوال های زیادی برگزار می شود که از بین آن ها می توان به جشن گل لاله، فستیوال لوبری، فستیوال زعفران، فستیوال شیکارا، فستیوال گورز و فستیوال همیس اشاره کرد.
* گفته می شود حضرت موسی (ع) قوم خود را از مصر به سرزمین کشمیر انتقال داد و همچنین نقل است که حضرت سلیمان به این منطقه آمده معبدی را نیز در آن بنا نهاده است.
* ابوریحان بیرونی، کشمیر را بهشت روی زمین می نامد و می گوید اگر طبیعت زیبا و جذابیت ها و میراث فرهنگی کشمیر نبود، اینقدر بر سر این سرزمین جنگ و قتل و خونریزی اتفاق نمی افتاد.
* سه رودخانه بزرگ سند، پنجاب و جهلم که نقش مهمی را در کشاورزی پاکستان ایفا می کنند از سرزمین کشمیر سرچشمه میگیرند.
جاذبه های گردشگری:
سریناگار، گلمرگ، دره کشمیر، همیس، پالگام، باغ پری ها، سرزمین له، کوپوارا، کاثوآ، کارگیل، پولواما، روستای نارنگ، باغ کشمیر، باغ چشمه شاهی، دریاچه نگین جواهری، دریاچه دال، سونامارگ، لاداخ، دریاچه پانگونگ، باغ نشاط، کاتوا و ... .