قمصر، نام شهری است که در 25 کیلومتری جنوب کاشان و در 40 کیلومتری شمال نطنز و در درون دره ای سرسبز به طول 9 و عرض 4 کیلومتر واقع شده است. برای رسیدن به قمصر باید حدود 20 کیلومتر که از اتوبان کاشان به طرف اصفهان بروید تا تابلوی قمصر توجهتان را جلب می کند.
در همان حوالی، باغ های گل محمدی که اهالی گلستان می خوانندشان، به گل نشسته اند و کارگران روزمزد از پیش از طلوع آفتاب تا وقت غروب به گل چینی مشغول اند. گل ها را پس از چیده شدن به کارگاه می آورند تا از آن ها گلاب بگیرند. وسایل گلاب گیری عبارتند از: دیگ، پارچ ( قرابه )، نی، درپوش دیگ، و شیشه. اکثر اهالی آن جا خانه های خود را تبدیل به انبار گل یا گلاب کرده اند و انواع گلاب و دیگر عرقیجات گیاهی را برای فروش گذاشته اند. در محوطه گلاب گیری، اخیرا موزه کوچک حیات وحش هم تاسیس شده است که می توانید به آن جا رفته و از دیدن انواع مارها لذت ببرید و حتی با انداختن مار به دور گردن خویش، عکسی به یادگار بگیرید. قدیمها به قمصر، قَمسر و کمسر هم میگفتند و کشف سکههایی در پای کوههای اشک در شمال شرقی این شهر که متعلق به دوره هخامنشیان بوده این فرضیه را قوی تر میکند که قدمت آن به دوره قبل از اسلام میرسد. اگرچه وجود کاروانسرای شاه عباسی یا گبرآباد و بقعه امامزاده شاهسواران نیز تاریخی بودن این منطقه را تایید میکند.
بهترین زمان برای حضور در مراسم گلابگیری قمصر ساعات اولیه روز ، یعنی زمانی که هنوز آفتاب کاملا گرم نشده است، گل هایی که در ساعات پیش از طلوع چیده شده اند تازه ترند و طبیعتا گلاب بهتری از آنها به دست میآید.
کاروانسرای عباسی (گبرآباد)
در 21 کیلومتری شهر کاشان و 2 کیلومتری شهر قمصر، کاروانسرایی وجود دارد که به کاروانسرای عباسی یا گبرآباد معروف است. از سبک معماری این کاروانسرا متوجه میشویم که یکی از کاروانسراهای زنجیرهای دوره شاه عباس صفوی است.
ورودی كاروانسرا در ضلع شمالی، سردری باشکوه و عظیم دارد. روی دیوارهای دو طرف سردر، طاقنماهایی در دو اشکوب (دو طبقه) مشاهده میشود که به آن، شکوه و جلوه خاصی بخشیدهاند. علاوه بر این، روی دیوار ضلع شمالی نیز در فواصل معین از یکدیگر، طاق نماهای تزئینی توجهمان را جلب میکنند. کاملاً مشخص است که معمار بنا، تمام توجه خود را معطوف به سردر ورودی کرده است؛ به طوری که در قسمت داخلی پوشش نیمهگنبدی سردر، با رسمیبندی بسیار زیبا و با ترکیب آجر و کاشیهای آبی، زرد و سیاه رنگ در قالب طرحهای هندسی لوزی، مربع و غيره به تزئین این قسمت از بنا پرداخته است.
بقعه امامزاده شاهسواران
بر يکى از يالهاى کوه کرکس، در ۲۷ کيلومترى جنوب کاشان، بناى امامزاده شاهسواران واقع شده است. بناى اصلى، داراى نقشهٔ چهار ضلعى است که يک گنبد بيستترکى زيبا بر آن افزودهاند. کاشىهاى گنبد به رنگ آبى فيروزهاى است. پايهٔ هر ترک از کف بام تا کمربند گنبد ۱۱۰ سانتىمتر، و بلندى آجرچينى تا زير کاشىکارى گنبد ۱۴۰ سانتىمتر است. نماى چهارگوشِ داخلى در بالا، با اجراى چهار گوشواره به شکل چندضلعى است که سپس به شکل دايره درآمده و گنبد عرقچينى بر آن نهاده شده است.