دریاچه زریوار، یکی از زیباترین و بزرگ‌ترین دریاچه‌های آب شیرین ایران است که در شهرستان مریوان، استان کردستان قرار دارد. این دریاچه با طبیعت بکر، آب زلال و کوه‌های سرسبز اطرافش، به عنوان نگین فیروزه‌ای کردستان شناخته می‌شود.

برای رزرو تور کردستان و سفری خاطره‌انگیز همین حالا با ماهبان تور تماس بگیرید! 02188200205

چرا دریاچه زریوار؟

دریاچه زریوار با مساحتی در حدود 3 هزار هکتار ترکیبی از آب، نیزار و حیات وحش در میان کوه های جنگلی و سر به فلک کشیده محصور و جاذب هر رهگذری است. فاصله دریاچه زریبار تا مرکز استان کردستان در حدود 135 کیلومتر و از شهر مریوان کمتر از 3 کیلومتر راه است.

ارتفاع دریاچه زریوار مریوان از سطح دریا  1285 متر و طول آن چیزی در حدود 5 کیلومتر و عرض آن حداکثر 1.5 کیلومتر مربع است. حجم آب زریوار 30 میلیون مترمکعب و عمق متوسط آن 3 متر است که در برخی نقاط تا 8متر هم می رسد. آب دریاچه زریوار شیرین و قابل شرب بوده و از جوشش چشمه هایی تأمین می شود و جالب اینجاست که هیچ رودخانه ای به دریاچه زریوار نمی ریزد و فقط و فقط از منبع آن چشمه های اطراف است.

اطراف دریاچه را نیزارهای بلند پوشانده که در برخی جاها صاف و در جاهایی نیز تپه ای است. آب دریاچه زریوار در بیشتر ماه های سال سبز مایل به قهوه ای کم رنگ است. به علت موقعیت جغرافیایی منطقه در فصل زمستان سطح دریاچه کاملا یخ می بندد به حدی که می توان روی آن راه رفت. همین علت موجب شده است تا دریاچه زریوار در ماه های سرد سال نیز بازدیدکنندگان زیادی داشته باشد.

از آبزیان دریاچه زریوار می توان به زادگاه ماهیانی بومی همانند سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی، سس ماهی، شاکولی و گامبوزیا است. از جانوران بومی شاخص تالاب زریوار می توان به شنگ اشاره کرد. شنگ جانوری است گوشتخوار از خانوادهٔ راسویان که زیستگاه این حیوان در کنار آبهای شیرین است.

شنگ دارای بدنی دراز و نسبتاً باریک و دم بلند و سر مسطح، پوزه کوتاه و رنگ قهوه‌ ای است که بدنی کشیده به طول ۷۵ سانتی متر و دارای دم به طول ۵۰ سانتی متر دارد. از زیباترین پرندگان مهاجر به دریاچه زریوار می توان به حواصیل‌ های شب اشاره کرد. حضور حواصیل شب در دو تا سه دهه اخیر در تالاب زریوار مریوان بی سابقه بوده است.

حواصیل پرنده ای است خوش فرم با پروبالی خاکستری رنگ و سفید که سطح شکمش سفید است و پرهای سیاه روی سرش تا بخشی از پس گردنش و خط ابروی سفید واضحی تا روی منقار تیره و نسبتا کلفتش ادامه دارد. سطح پشتی او خاکستری تیره است و تا حدودی به رنگ سرمه ای متمایل است. بال زدن حواصیل شب سریع تر از حواصیل های دیگر است و اغلب در هنگام غروب و یا صبح زود، و هنگامی که نورخورشید کمتر است و به اصطلاح هوا گرگ و میش است به فعالیت می پردازد و در طول روز معمولا در لابه لای شاخ وبرگ درختان پنهان می شود و فعالیت کمتری دارد.

متاسفانه ورود فاضلاب روستاهای حاشیه به ویژه حاشیه غربی و شرقی مریوان به داخل دریاچه زریوار یکی از جدی ترین تهدیدها برای زریوار و جانداران این دریاچه بوده که خوشبختانه با انجام یک سری اقدامات با این تهدید مقابله و از سرریز شدن فاضلاب به زریوار تا حد زیادی جلوگیری شده است.

بهترین زمان بازدید

بهترین زمان برای بازدید از دریاچه زریوار، فصل‌های بهار و تابستان است. در این فصول، آب و هوای منطقه معتدل و مطبوع است و طبیعت اطراف دریاچه در زیباترین حالت خود قرار دارد.

امکانات موجود در اطراف دریاچه

در اطراف دریاچه زریوار، امکانات رفاهی مانند رستوران، کافی‌شاپ، هتل و اقامتگاه بومگردی وجود دارد. همچنین، مسیرهای پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری در اطراف دریاچه تعبیه شده است.

از نقطه نظر کاربران درباره دریاچه زریوار مریوان

نام شما