محوطه شهر یری در منتهی الیه دشت مشگین شهر، 60 کیلومتری مرکز استان و 35 کیلومتری شمال شرقی مشگین شهر واقع شده، این محوطه باستانی از جاده اردبیل- مشگین شهر 3 کیلومتر فاصله داشته و 1 کیلومتری شمال روستای پیرازمیان از توابع بخش لاهرود می باشد. این محوطه ی باستانی از جمله ی محوطه هایی بوده است که در عصر مفرغ جدید شکل گرفته و حیات در آن تا پایان دوره آهن تداوم داشته است. محوطه ی باستانی شهریری در ارتفاع 1165 متری از سطح دریای آزاد و حاشیه جنوب و جنوب غربی رودخانه قره سو که بعنوان یک منبع آبیاری و همچنین یک عنصر دفاعی طبیعی در به وجود آمدن این محوطه تاریخی نقش حائز اهمیتی را ایفا می کند. محوطه شهریری در روی یال یک تاقدیس صخره ای و روی تپه های طبیعی و صخره ای نسبتا مرتفع و بخش دیگر آن بر روی دشت در غرب رود قره سو و متصل به شمال روستای پیرازمیان واقع شده است.
برای اولین بار این محوطه طی بررسی هایی که برای شناسایی دشت مشگین شهر صورت پذیرفته است. توسط پروفسور چالرز برنی (باستان شناس انگلیسی) در سال 1978 به عنوان قلعه ارجق معرفی گردید. طی بررسی و کاوشهایی که در محل انجام گرته و طبق مطالعاتی که توسط سرپرستان هیات کاوش محل انجام پذیرفته است.
این محوطه خود به 4 قسمت تقسیم گردیده است:
1.محوطه ی قلعه
2.محوطه گورستان
3.معبد یا محوطه مکتب اوشاقلاری
4.محوطه قوشا تپه
یئری و آدم های بی دهان!
شهریئری دارای سنگ های برافراشته و سنگ نگاره های زیادی است که با گذشت زمان فرسوده شده و سبب شده آسیب زیادی به این بازماندهای باستانی وارد شود به طوری که در گردباد سال ۱۳۹۰ باعث تخریب و ویرانی بخش زیادی از محوطه مورد نظر شد. وجود ۲۸۰ قطعه سنگ افراشت باستانی که قدمت آن به بیش از ۸ هزار سال پیش از میلاد می رسد، توجه محققان را بیش از پیش به خود جلب کرده است. منطقه ای که قدمت آن به دوره نوسنگی و مس سنگی، مفرغ و نیز اوایل عصرآهن می رسد. ارتفاع این سنگ های برافراشته با تفاوت در اندازه آن بین ۷۰ تا ۳۶۰ سانتی متر است و نکته مهم و جالب تر آن اینکه این سنگ های برافراشته به شکل انسان است و چهره انسان بر روی آن ها نقش شده است. این نقش ها و حکاکی های سنگی شکل انسان های دست به سینه را نشان می دهد که بیشترشان دهان ندارند!
جهت دیدن شهر یئری میتوانید با زدن روی لینک زیر، با تور شهر یئری و آبگرم مشگین شهر همراه شوید:
https://www.mahbantour.com/destination/shahr-e-yeri-and-meshginshahr