مسافرانی که به دنبال تجربه ای بی نظیر از طبیعت بکر و ناشناخته هستند، مقصدی جز کلوت‌های شهداد ندارند. این شاهکار بی‌بدیل طبیعت، در دل کویر لوت ایران زمین، چشم‌اندازی حیرت‌انگیز از فرسایش باد و آب را به نمایش می‌گذارد. کلوت‌های شهداد، با شهرت جهانی خود، به عنوان یکی از گرم‌ترین نقاط زمین و یکی از زیباترین پدیده‌های طبیعی جهان شناخته می‌شود. در این مقاله، به معرفی این پدیده شگفت‌انگیز پرداخته و به سوالات شما در مورد تاریخچه، معماری، بهترین زمان بازدید و... پاسخ خواهیم داد.

برای رزرو تور کرمان و سفری خاطره‌انگیز همین حالا با ماهبان تور تماس بگیرید! 02188200205

کلوت‌های شهداد کجاست؟

کلوت‌های شهداد در استان کرمان، در نزدیکی شهر شهداد واقع شده است. این منطقه وسیع و بیابانی، با وسعتی حدود ۱۱ هزار کیلومتر مربع، یکی از بزرگ‌ترین بیابان‌های ماسه‌ای جهان به شمار می‌رود. کلوت‌ها در واقع تپه‌های ماسه‌ای فرسایشی هستند که به دلیل وزش بادهای شدید و بارش‌های نادر، به شکل‌های عجیب و غریبی درآمده‌اند.

تاریخچه کلوت‌های شهداد

تشکیل کلوت‌های شهداد به میلیون‌ها سال پیش باز می‌گردد. فرسایش آبی و بادی، به تدریج لایه‌های نرم‌تر زمین را شسته و لایه‌های سخت‌تر را به شکل برجستگی‌هایی درآورده‌اند. این فرآیند طولانی، منجر به ایجاد شهری خیالی از برج‌ها و قلعه‌ها شده است که چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند.کویر شهداد بخشی از حاشیه غربی کویر لوت است. شهداد با ۲۴ هزار کیلومتر مربع وسعت در جنوب شرقی ایران و شمال شرقی کرمان، یکی از بزرگ‌ ترین بخش های کشور و باستانی‌ ترین بخش استان کرمان محسوب می‌ شود. در ۲۵ کیلومتری شرق شهداد، شهری وجود دارد شاهد مناظر بدیع، حیرت آور و شگفت انگیزی از زاییده‌ های طبیعت هستیم. این شهر شهر کلوت‌ ها است

کلوت‌ ها از لحاظ شکل ناهمواری و شرایط پیدایش در دنیا بی‌ نظیرند و اسرار بی‌ شماری درباره اصول و خواص پیدایش آن‌ ها وجود دارد. از دور دست که به کلوت‌ ها نگاه کنیم، شهری بزرگ با آسمان خراش های فراوان را تداعی می‌ کند و همین امر باعث شده که تا برخی جهانگردان خارجی از آن به عنوان «شهر ارواح» یاد کنند. شهر افسانه‌ ای کلوت‌ ها ۱۱ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و حدود ۲۰ هزار سال قبل، با فرسایش آبی و بادى، به وجود آمده است. در کویر شهداد، ۱۰۰ هکتار نمکزار به شکل جوشش تخم مرغی وجود دارد که در هیچ جاى دنیا مشابه آن نیست. در محدوده‌ ای ۳۰ هزار کیلومتری، در دل لوت، هیچ حیاتی وجود ندارد. شاهد این ادعا جسد سالم گاوی است که در زمستان سال ۱۳۶۵ در کویر لوت تلف شده است.

پس از گذشت ۱۵ سال از آن زمان، جسد این گاو در حالی که براثر نور شدید آفتاب خشک شده بود بدون هیچ تغییری پیدا شد. در جای جای شهداد، آثار باستانی از هزاره چهارم قبل از میلاد تا دوره‌ های اسلامی و معاصر همچون گورستان‌ ها، قلعه‌ ها و کاروانسرا‌ها را می‌توان مشاهده کرد. اما مهم‌ ترین و منحصر به فرد‌ترین داشته‌ ای که این منطقه کویری در خود جای داده است، کلوت‌ ها هستند. کلوت‌ ها از شمال به جنوب حدود ۱۴۵ کیلومتر طول و از غرب به شرق نزدیک به ۷۰ کیلومتر عرض دارند و در موازات تل ماسه‌ های عظیم شرق کویر قرار گرفته‌ اند. اما کلوت‌ ها ناشناخته‌ تر، خطرناک‌ تر و افسانه‌ ای‌ تر از تل ماسه‌ های شرقی لوت هستند. کسی تا کنون از آن‌ ها عبور نکرده و مطالبی که در این زمینه گفته می‌ شود، بر گرفته از نظرات و بررسی های دانشمندان است.

سون هدین، جهانگرد سوئدی در اوایل قرن گذشته در پی سفری بسیار سخت، به شکل بسیار خارق العاده‌ ای زیبایی های کویر را بر شمرده است؛ امری که بسیاری از گردشگران را تشویق و ترغیب به سفر برای دیدن این شگفتی‌ ها کرد. شهداد کنونی به شکل مثلثی است که راس آن به طرف دره «کناران» و قاعده آن به سمت شرق در حوزه تکاب قرار گرفته است و به کلوت های موازی حاشیه لوت منتهی می‌ شود. همچنین زمین های شهداد تمام پوشیده از باغ های مرکبات و خرماست.

بهترین فصل بازدید کلوت‌های شهداد

بهترین زمان برای بازدید از کلوت‌های شهداد، فصل پاییز و زمستان است. در این فصل‌ها، دمای هوا معتدل‌تر بوده و شرایط آب و هوایی برای سفر مناسب‌تر است. البته، سفر به کویر در هر فصلی، زیبایی‌های خاص خود را دارد.

از نقطه نظر کاربران درباره کلوت های شهداد

نام شما