دریاچه ارومیه، که در زبان آذری به آن "اورمو گولو" نیز می‌گویند، بزرگ‌ترین دریاچه داخلی ایران، بزرگ‌ترین دریاچه آب شور در خاورمیانه و ششمین دریاچه بزرگ آب شور در دنیا بود. این دریاچه شور در شمال غربی ایران و میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی واقع شده است.

متاسفانه، در دهه‌های اخیر سطح آب دریاچه ارومیه به طور چشمگیری کاهش یافته و تا سال 1401، حدود 95 درصد از آن خشک شده است.

با تور ارومیه، بازدیدی به یادماندنی به دریاچه ارومیه داشته باشید! 02188200205

مشخصات دریاچه ارومیه:

مساحت: 5200 کیلومتر مربع (در زمان پرآبی)
حوضه آبریز: 51876 کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا: 1267 متر
رودخانه‌های ورودی: زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا
جزایر: جزیره اسلامی، جزیره اشک، جزیره اردشیر، جزیره نهفت، جزیره اسپیرک

دریاچه ارومیه کجاست؟

دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران و میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی واقع شده است.بخش‌هایی از آن در شهرستان‌های ارومیه، سلماس، تبریز، مرند، میاندوآب، شبستر، ماکو، خوی، چاراویماق و بناب قرار دارد.اگر قصد سفر به دریاچه ارومیه را دارید، می‌توانید از طریق مسیرهای زمینی، هوایی و ریلی به این منطقه دسترسی پیدا کنید.

نزدیک‌ترین فرودگاه به دریاچه ارومیه، فرودگاه شهید باکری ارومیه است.

همچنین راه‌آهن تبریز - ارومیه از میان این دریاچه عبور می‌کند و در ایستگاه‌های مختلف می‌توانید از قطار پیاده شده و به دریاچه بروید.

وسعت دریاچه ارومیه حدود 4600 کیلومتر مربع است که از این نظر بزرگ‏ترین دریاچه داخلی ایران به شمار می‏ رود که از شمال به حوضه ارس، از جنوب به کوه‏های کردستان، از غرب به کوه‏های مرزی ایران و ترکیه و از شرق به کوه‏های سهند و سبلان منتهی می‏ شود. طول تقریبی دریاچه ارومیه در حدود 135 تا 150 کیلومتر و عرض‏ آن برابر 15 تا 50 کیلومتر است.

این دریاچه با دارا بودن 220 تا 280 گرم در لیتر از نمک‏های گوناگون به صورت محلول، در ردیف یکی‏ از مهم‏ترین دریاچه‏ های فوق اشباع از نمک محسوب‏ می‏ شود. گنجایش دریاچه ارومیه حدود 12 میلیارد مترمکعب برآورد شده‏ و عمق متوسط آن 4 متر است.

بازدید از دریاچه ارومیه، تجربه‌ای بی‌نظیر در زندگی شما خواهد بود. 02188200205

عمق دریاچه ارومیه

عمق دریاچه در قسمت شمالی بین 5 تا 6 متر و در قسمت جنوبی و جنوب غربی به 14 تا 17 متر می ‏رسد. 15 تغییر سطح آب دریاچه در ایام سال کاملا محسوس است. در فصل‏ تابستان، آب دریاچه حدود یک متر پائین می‏رود، به‏ طوری که از مساحت دریاچه، حدود 150 کیلومتر مربع آن خشک می‏ شود و در سواحل دریاچه، زمین‏های باتلاقی شکل می‏ گیرد.پیش از خشک شدن وسیع، عمیق‌ترین نقطه دریاچه ارومیه در قسمت‌های شمالی و شمال غربی آن قرار داشت. عمق این نقاط به طور دقیق مشخص نیست، اما بر اساس مطالعات و بررسی‌های انجام شده، می‌توان گفت که در برخی مناطق به بیش از ۱۵ متر نیز می‌رسید.

در این دریاچه مجموعا 102 جزیره و صخرهء سنگی وجود دارد. جزیره ‏های بزرگ‏ و معروف آن از جمله قویون داغی(کبودان)، اشک داغی، اسپیر، آرزو یکی از جزایر آهکی واقع در شرق دریاچه ارومیه(مشت عثمان) و شاهی(اسلامی) روی هم رفته به 32640 هکتار می‏رسد که در این‏ بین، جزیره کبودان بزرگ‏ترین آن‏ها و تنها جزیره این دریاچه است که‏ در طول سال آب شیرین دارد.

علاوه بر این جزیره ‏ها که در میان وسعتی‏ از آب شور دریاچه، در اثر بارش باران‏های بهاری و پائیزی و وجود خاک حاصلخیز، حیات گیاهی و جانوری متنوعی دارند و چهره و چشم‏انداز کم‏ نظیری را به وجود آورده‏ اند.

دره‏ های موجود در جزایر دریاچه ارومیه به عنوان‏ زیستگاه اصلی حیات‏ وحش از دیگر جاذبه‏ های گردشگری دریاچه ارومیه هستند. این دره ‏ها عبارتند از دره جزیره کبودان، دره ‏های رزرا، قوچ دره‏سری و(دره قوچ)، جن‏دره‏سی(دره جن)، گوله دره‏سی، شکارگاه، قره‏ داغ بزرگ و قره ‏داغ کوچک که به دلیل وجود چشمه‏ های‏ آب شیرین، پوشش گیاهی نسبتا خوب، سنگ آب‏ها، دوری از محل‏ ساختمان‏ها و مسیر حرکت شناورها، بهترین زیستگاه‏های قوچ و میش‏ ارمنی، پلنگ و انواع پرندگان بومی و مهاجر هستند.

در جزیره اشک، دره‏ های زرشک‏دره، کت دره‏سی، داغداغان، شور دره‏لار(دره‏های شور)، بایگوش دره‏سی(دره جغد) و دره امیرخان که به علت دارا بودن پوشش گیاهی بسیار خوب و سنگ آب‏های عمیق، مهم‏ترین زیستگاه گوزن زرد ایرانی هستند. در دامنه‏های شمالی و جنوبی جزیره اسپیر، دره‏های سرسبز، اسکله و کت دره‏سی با انبوه درختان و درختچه‏ ها، منبع ذخیره آب 50 مترمکعبی و ده منبع آب چشمه طبیعی که زیستگاه اصلی گوزن‏ های‏ مهاجر هستند.

جاذبه های دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه، با وجود مشکلات و چالش‌هایی که در سال‌های اخیر با آن روبرو بوده است، همچنان جاذبه‌های طبیعی و گردشگری زیادی دارد.

برخی از جاذبه‌های مهم دریاچه ارومیه عبارتند از:

  1. جزایر: دریاچه ارومیه دارای 102 جزیره است که از این تعداد 22 جزیره به طور دائم زیر آب هستند. بزرگترین جزیره این دریاچه، جزیره اسلامی است که در سال 1388 به عنوان منطقه حفاظت شدهبه ثبت رسیده است. 
  2. نمکزارها: با خشک شدن بخش‌هایی از دریاچه، نمکزارهایوسیعی در اطراف آن به وجود آمده‌اند. این نمکزارها علاوه بر زیبایی خاص خود، خواص درمانی نیز دارند.
  3. مناطق ییلاقی: در اطراف دریاچه ارومیه مناطق ییلاقی سرسبز و خوش آب و هوایی مانند سردشت، چالدران، ماکو و خویوجود دارد که در فصل گرم سال پذیرای گردشگران هستند. 
  4. غارها: در اطراف دریاچه ارومیه غارهای متعددی وجود دارد که از جمله آنها می‌توان به غار کانی براق، غار سه پلان و غار هفت قبراشاره کرد. 
  5. چشمه‌های آب گرم: در برخی از نقاط اطراف دریاچه ارومیه چشمه‌های آب گرم وجود دارد که خواص درمانی دارند. از جمله این چشمه‌ها می‌توان به چشمه‌های قره‌گل، چشمه‌های هفت آباد و چشمه‌های بناباشاره کرد. 
  6. آثار تاریخی: در اطراف دریاچه ارومیه آثار تاریخی متعددی از دوره‌های مختلف تاریخی وجود دارد. از جمله این آثار می‌توان به قلعه شاپور، قلعه ماکو، پل دختر و مسجد جامع ارومیه اشاره کرد.

برای رزرو تور ارومیه با ماهبان تور تماس بگیرید! 02188200205

فعالیت‌های تفریحی:

  • قایق‌سواری: در بخش‌هایی از دریاچه ارومیه که هنوز آب دارند، می‌توان با قایق گشت و گذار کرد و از زیبایی‌های دریاچه لذت برد.
  • شنا: در برخی از نقاط ساحل دریاچه ارومیه امکان شنا کردن وجود دارد.
  • پرنده‌نگری: دریاچه ارومیه زیستگاه پرندگان مختلفی از جمله فلامینگو، پلیکان، قو، اردک و ... است.
  • کوهنوردی: در اطراف دریاچه ارومیه کوه‌های متعددی وجود دارد که برای کوهنوردی مناسب هستند.
  • بازدید از بازار: بازار ارومیه یکی از قدیمی‌ترین و بزرگترین بازارهای ایران است که در آن می‌توان انواع سوغات و صنایع دستی را خریداری کرد.

بهترین فصل سفر به دریاچه ارومیه
بهترین فصل سفر به دریاچه ارومیه به سلیقه شما و هدفتان از سفر بستگی دارد.

اگر به دنبال آب و هوای مطبوع و آفتابی هستید: بهار (اردیبهشت تا خرداد) و پاییز (شهریور تا مهر)بهترین فصل‌ها برای سفر به دریاچه ارومیه هستند. در این فصل‌ها هوا نه ‌خیلی گرم و نه ‌خیلی سرد است و می‌توانید از گشت و گذار در کنار دریاچه و بازدید از جاذبه‌های گردشگری آن لذت ببرید. 
اگر به دنبال دیدن پرندگان مهاجر هستید: زمستان (آذر تا اسفند) بهترین فصل برای سفر به دریاچه ارومیه است. در این فصل میلیون‌ها پرنده مهاجر از جمله فلامینگو، پلیکان، قو و اردکبه این دریاچه می‌آیند و منظره‌ای تماشایی خلق می‌کنند. 
اگر به دنبال تفریحات آبی هستید: تابستان (تیر تا مرداد)بهترین فصل برای سفر به دریاچه ارومیه است. در این فصل هوا گرم است و می‌توانید در آب دریاچه شنا کنید یا قایق‌سواری کنید

در نزدیکی دریاچه ارومیه چه هتل‌ها و اقامتگاه‌هایی وجود دارند؟

هتل‌ها و اقامتگاه‌های متعددی در نزدیکی دریاچه ارومیه وجود دارند که می‌توانید با توجه به سلیقه و بودجه خود از بین آنها انتخاب کنید.

برخی از هتل‌های محبوب در نزدیکی دریاچه ارومیه عبارتند از:

  • هتل آنا ارومیه:این هتل 5 ستاره در شهر ارومیه واقع شده است و دارای امکانات رفاهی کاملی از جمله استخر، سونا، جکوزی، سالن بدنسازی، رستوران، کافی شاپ و ... است.
  • هتل دنیز ارومیه:این هتل 5 ستاره در مجموعه گردشگری باری واقع شده است و از جمله هتل‌های لوکس و مجلل در شمال غربی ایران است. 
  • هتل آریا ارومیه:این هتل 4 ستاره در مرکز شهر ارومیه واقع شده است و دسترسی آسانی به مراکز تفریحی، گردشگری و تجاری شهر دارد. 
  • هتل ساحل ارومیه:این هتل 4 ستاره در ساحل جنوبی دریاچه ارومیه واقع شده است و از جمله هتل‌های باسابقه و خوش‌نام در این منطقه است. 
  • هتل جهانگردی ارومیه:این هتل 3 ستاره در مرکز شهر ارومیه واقع شده است و با توجه به قیمت مناسب، از جمله هتل‌های محبوب در بین گردشگران است.
  • علاوه بر هتل‌ها، در اطراف دریاچه ارومیه اقامتگاه‌های دیگری مانند ویلا، سوئیت، خانه‌های روستایی و ... نیز وجود دارد که می‌توانید آنها را از طریق سایت‌های رزرو آنلاین پیدا و رزرو کنید.

در نزدیکی دریاچه ارومیه چه رستوران‌ها و غذاخوری‌هایی وجود دارند؟

در اطراف دریاچه ارومیه رستوران‌ها و غذاخوری‌های متعددی با منوهای متنوع وجود دارند که می‌توانید با توجه به سلیقه و بودجه خود از بین آنها انتخاب کنید.

برخی از رستوران‌های محبوب در نزدیکی دریاچه ارومیه عبارتند از:

  1. رستوران سنتی کشکول: این رستوران در شهر ارومیه واقع شده است و انواع غذاهای سنتی آذری از جمله کباب کوبیده، کباب سلطانی، دیزی، آش دوغ، قورمه سبزیو ... را با کیفیت عالی و قیمتی مناسب ارائه می‌دهد.
  2. رستوران فلامینگو:این رستوران در ساحل جنوبی دریاچه ارومیه واقع شده است و علاوه بر اینکه از منظره زیبایی از دریاچه برخوردار است، غذاهای دریایی و ایرانی لذیذی نیز سرو می‌کند.
  3. رستوران ایتالیایی و ترکی سوپر استار:این رستوران در شهر ارومیه واقع شده است و برای کسانی که به دنبال غذاهای ایتالیایی و ترکی هستند، گزینه مناسبی است.
  4. رستوران غذاهای دریایی دلفین: این رستوران در شهر ارومیه واقع شده است و انواع غذاهای دریایی از جمله ماهی، میگو، خرچنگو ... را با کیفیتی عالی ارائه می‌دهد.
  5. کافه رستوران علیسا:این کافه رستوران در شهر ارومیه واقع شده است و محیطی دنج و آرام برای صرف غذا و نوشیدنی دارد. در این کافه رستوران می‌توانید انواع غذاهای ایرانی و فرنگی و همچنین desserts و نوشیدنی‌های سرد و گرم را امتحان کنید.
  6. علاوه بر رستوران‌ها، در اطراف دریاچه ارومیه غذاخوری‌ها و اغذیه‌فروشی‌های متعددی نیز وجود دارد که می‌توانید از آنها ساندویچ، پیتزا، فلافل، آش و ... تهیه کنید.

باورنکردنی‌ترین جاذبه‌های دریاچه ارومیه را در این تور ببینید! اگر نیاز به مشاوره داری کافیه تماس بگیری  02188200205

سوالات متداول :

1. دریاچه ارومیه کجاست؟

دریاچه ارومیه در شمال غرب ایران و در بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار دارد. این دریاچه زمانی یکی از بزرگترین دریاچه‌های آب شور دنیا بود اما متاسفانه به دلیل عوامل مختلف از جمله خشکسالی و برداشت بی‌رویه آب، بخش زیادی از آن خشک شده است.

2. چرا دریاچه ارومیه خشک شده است؟

خشکسالی‌های پی در پی، کاهش بارندگی، برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی برای کشاورزی و صنعت، تغییر اقلیم و عوامل انسانی دیگر از جمله دلایل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه هستند.

3. اهمیت دریاچه ارومیه چیست؟

دریاچه ارومیه به عنوان یک اکوسیستم منحصر به فرد، نقش مهمی در تنظیم آب و هوای منطقه، حفظ تنوع زیستی و اقتصاد محلی داشت. خشک شدن این دریاچه باعث بروز مشکلات زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی بسیاری شده است.

4. چه اقداماتی برای احیای دریاچه ارومیه انجام شده است؟

برای احیای دریاچه ارومیه طرح‌های مختلفی از جمله انتقال آب از سایر منابع، کاهش برداشت از آب‌های زیرزمینی، لایروبی رودخانه‌ها و کاشت پوشش گیاهی در حاشیه دریاچه در حال اجرا است.

5. چه گونه‌های جانوری در دریاچه ارومیه زندگی می‌کردند؟

در دریاچه ارومیه گونه‌های جانوری منحصر به فردی مانند آرتمیا (شورسفره)، پرندگان مهاجر و ماهی‌های خاص زندگی می‌کردند که با خشک شدن دریاچه، جمعیت آن‌ها به شدت کاهش یافته است.

از نقطه نظر کاربران درباره دریاچه ارومیه

نام شما