دریاچه ارومیه، که در زبان آذری به آن "اورمو گولو" نیز میگویند، بزرگترین دریاچه داخلی ایران، بزرگترین دریاچه آب شور در خاورمیانه و ششمین دریاچه بزرگ آب شور در دنیا بود. این دریاچه شور در شمال غربی ایران و میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی واقع شده است.
متاسفانه، در دهههای اخیر سطح آب دریاچه ارومیه به طور چشمگیری کاهش یافته و تا سال 1401، حدود 95 درصد از آن خشک شده است.
با تور ارومیه، بازدیدی به یادماندنی به دریاچه ارومیه داشته باشید! 02188200205
مشخصات دریاچه ارومیه:
مساحت: 5200 کیلومتر مربع (در زمان پرآبی)
حوضه آبریز: 51876 کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا: 1267 متر
رودخانههای ورودی: زرینهرود، سیمینهرود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا
جزایر: جزیره اسلامی، جزیره اشک، جزیره اردشیر، جزیره نهفت، جزیره اسپیرک
دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران و میان دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی واقع شده است.بخشهایی از آن در شهرستانهای ارومیه، سلماس، تبریز، مرند، میاندوآب، شبستر، ماکو، خوی، چاراویماق و بناب قرار دارد.اگر قصد سفر به دریاچه ارومیه را دارید، میتوانید از طریق مسیرهای زمینی، هوایی و ریلی به این منطقه دسترسی پیدا کنید.
نزدیکترین فرودگاه به دریاچه ارومیه، فرودگاه شهید باکری ارومیه است.
همچنین راهآهن تبریز - ارومیه از میان این دریاچه عبور میکند و در ایستگاههای مختلف میتوانید از قطار پیاده شده و به دریاچه بروید.
وسعت دریاچه ارومیه حدود 4600 کیلومتر مربع است که از این نظر بزرگترین دریاچه داخلی ایران به شمار می رود که از شمال به حوضه ارس، از جنوب به کوههای کردستان، از غرب به کوههای مرزی ایران و ترکیه و از شرق به کوههای سهند و سبلان منتهی می شود. طول تقریبی دریاچه ارومیه در حدود 135 تا 150 کیلومتر و عرض آن برابر 15 تا 50 کیلومتر است.
این دریاچه با دارا بودن 220 تا 280 گرم در لیتر از نمکهای گوناگون به صورت محلول، در ردیف یکی از مهمترین دریاچه های فوق اشباع از نمک محسوب می شود. گنجایش دریاچه ارومیه حدود 12 میلیارد مترمکعب برآورد شده و عمق متوسط آن 4 متر است.
بازدید از دریاچه ارومیه، تجربهای بینظیر در زندگی شما خواهد بود. 02188200205
عمق دریاچه در قسمت شمالی بین 5 تا 6 متر و در قسمت جنوبی و جنوب غربی به 14 تا 17 متر می رسد. 15 تغییر سطح آب دریاچه در ایام سال کاملا محسوس است. در فصل تابستان، آب دریاچه حدود یک متر پائین میرود، به طوری که از مساحت دریاچه، حدود 150 کیلومتر مربع آن خشک می شود و در سواحل دریاچه، زمینهای باتلاقی شکل می گیرد.پیش از خشک شدن وسیع، عمیقترین نقطه دریاچه ارومیه در قسمتهای شمالی و شمال غربی آن قرار داشت. عمق این نقاط به طور دقیق مشخص نیست، اما بر اساس مطالعات و بررسیهای انجام شده، میتوان گفت که در برخی مناطق به بیش از ۱۵ متر نیز میرسید.
در این دریاچه مجموعا 102 جزیره و صخرهء سنگی وجود دارد. جزیره های بزرگ و معروف آن از جمله قویون داغی(کبودان)، اشک داغی، اسپیر، آرزو یکی از جزایر آهکی واقع در شرق دریاچه ارومیه(مشت عثمان) و شاهی(اسلامی) روی هم رفته به 32640 هکتار میرسد که در این بین، جزیره کبودان بزرگترین آنها و تنها جزیره این دریاچه است که در طول سال آب شیرین دارد.
علاوه بر این جزیره ها که در میان وسعتی از آب شور دریاچه، در اثر بارش بارانهای بهاری و پائیزی و وجود خاک حاصلخیز، حیات گیاهی و جانوری متنوعی دارند و چهره و چشمانداز کم نظیری را به وجود آورده اند.
دره های موجود در جزایر دریاچه ارومیه به عنوان زیستگاه اصلی حیات وحش از دیگر جاذبه های گردشگری دریاچه ارومیه هستند. این دره ها عبارتند از دره جزیره کبودان، دره های رزرا، قوچ درهسری و(دره قوچ)، جندرهسی(دره جن)، گوله درهسی، شکارگاه، قره داغ بزرگ و قره داغ کوچک که به دلیل وجود چشمه های آب شیرین، پوشش گیاهی نسبتا خوب، سنگ آبها، دوری از محل ساختمانها و مسیر حرکت شناورها، بهترین زیستگاههای قوچ و میش ارمنی، پلنگ و انواع پرندگان بومی و مهاجر هستند.
در جزیره اشک، دره های زرشکدره، کت درهسی، داغداغان، شور درهلار(درههای شور)، بایگوش درهسی(دره جغد) و دره امیرخان که به علت دارا بودن پوشش گیاهی بسیار خوب و سنگ آبهای عمیق، مهمترین زیستگاه گوزن زرد ایرانی هستند. در دامنههای شمالی و جنوبی جزیره اسپیر، درههای سرسبز، اسکله و کت درهسی با انبوه درختان و درختچه ها، منبع ذخیره آب 50 مترمکعبی و ده منبع آب چشمه طبیعی که زیستگاه اصلی گوزن های مهاجر هستند.
دریاچه ارومیه، با وجود مشکلات و چالشهایی که در سالهای اخیر با آن روبرو بوده است، همچنان جاذبههای طبیعی و گردشگری زیادی دارد.
برخی از جاذبههای مهم دریاچه ارومیه عبارتند از:
برای رزرو تور ارومیه با ماهبان تور تماس بگیرید! 02188200205
بهترین فصل سفر به دریاچه ارومیه
بهترین فصل سفر به دریاچه ارومیه به سلیقه شما و هدفتان از سفر بستگی دارد.
اگر به دنبال آب و هوای مطبوع و آفتابی هستید: بهار (اردیبهشت تا خرداد) و پاییز (شهریور تا مهر)بهترین فصلها برای سفر به دریاچه ارومیه هستند. در این فصلها هوا نه خیلی گرم و نه خیلی سرد است و میتوانید از گشت و گذار در کنار دریاچه و بازدید از جاذبههای گردشگری آن لذت ببرید.
اگر به دنبال دیدن پرندگان مهاجر هستید: زمستان (آذر تا اسفند) بهترین فصل برای سفر به دریاچه ارومیه است. در این فصل میلیونها پرنده مهاجر از جمله فلامینگو، پلیکان، قو و اردکبه این دریاچه میآیند و منظرهای تماشایی خلق میکنند.
اگر به دنبال تفریحات آبی هستید: تابستان (تیر تا مرداد)بهترین فصل برای سفر به دریاچه ارومیه است. در این فصل هوا گرم است و میتوانید در آب دریاچه شنا کنید یا قایقسواری کنید
برخی از هتلهای محبوب در نزدیکی دریاچه ارومیه عبارتند از:
در اطراف دریاچه ارومیه رستورانها و غذاخوریهای متعددی با منوهای متنوع وجود دارند که میتوانید با توجه به سلیقه و بودجه خود از بین آنها انتخاب کنید.
برخی از رستورانهای محبوب در نزدیکی دریاچه ارومیه عبارتند از:
باورنکردنیترین جاذبههای دریاچه ارومیه را در این تور ببینید! اگر نیاز به مشاوره داری کافیه تماس بگیری 02188200205
سوالات متداول :
دریاچه ارومیه در شمال غرب ایران و در بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار دارد. این دریاچه زمانی یکی از بزرگترین دریاچههای آب شور دنیا بود اما متاسفانه به دلیل عوامل مختلف از جمله خشکسالی و برداشت بیرویه آب، بخش زیادی از آن خشک شده است.
خشکسالیهای پی در پی، کاهش بارندگی، برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی برای کشاورزی و صنعت، تغییر اقلیم و عوامل انسانی دیگر از جمله دلایل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه هستند.
دریاچه ارومیه به عنوان یک اکوسیستم منحصر به فرد، نقش مهمی در تنظیم آب و هوای منطقه، حفظ تنوع زیستی و اقتصاد محلی داشت. خشک شدن این دریاچه باعث بروز مشکلات زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی بسیاری شده است.
برای احیای دریاچه ارومیه طرحهای مختلفی از جمله انتقال آب از سایر منابع، کاهش برداشت از آبهای زیرزمینی، لایروبی رودخانهها و کاشت پوشش گیاهی در حاشیه دریاچه در حال اجرا است.
در دریاچه ارومیه گونههای جانوری منحصر به فردی مانند آرتمیا (شورسفره)، پرندگان مهاجر و ماهیهای خاص زندگی میکردند که با خشک شدن دریاچه، جمعیت آنها به شدت کاهش یافته است.