استان کردستان


راهنمای سفر استان کردستان

کردستان سرزمینی تاریخ ساز و کهن بوده که در غرب ایران و در مجاورت با بخش شرقی عراق واقع شده  و در بسیاری از حوادث و اتفاقات تاریخی کشور ایران نقش موثری را ایفا کرده است ، در این بخش از مقاله ما شما را با بهترین جاذبه های گردشگری کردستان آشنا می‌کنیم، شهری که به دلیل موقعیت جغرافیایی اش اماکن دیدنی و جاذبه های گردشگری بسیاری را در خود جای داده، مردم کردستان از فرهنگ بالا و غنی برخوردار هستند، وسعت این شهر خرم و سرسبز ۲۸ هزار و ۲۰۳ کیلومتر مربع است، از آب و هوای مطلوب و بسیار خوبی برخوردار است.

کردستان آیینه تمام قد شعر و سرود و زیبایی طبیعت ایران است. طبیعتی شاید خشن و سخت اما زیبا، دره و رود و کوه، صلابت و اقتدار و شادی و نشاط، کردستان تصویر انسان های باغیرت و تلاشگر را در ذهن ها تداعی می کند. آرام ولی با شهامت. کردستان گسترده در پهنه تاریخ است و طبیعت از گذشته دور تا فرداهای بسیار. کردستان جاری است با شعر و سرودش و با موسیقی زیبایش. با دست ساخته های هنرمندانه اش و با آداب و رسوم ویژه اش و با مردمان خونگرم و میهمان نوازش و رقص و موسیقی صمیمی اش ....  استان کردستان به مرکزیت شهر سنندج در غرب ایران اسلامی واقع شده است با مساحت 29137 کیلومتر مربع. کردستان را از شمال استانهای آذربایجان غربی و زنجان، از شرق همدان و زنجان، از جنوب استان کرمانشاه و از غرب کشور عراق به همسایگی احاطه کرده ­اند. استان کردستان با کشور عراق 200 کیلومتر مرز مشترک دارد و شهرستانهای این استان عبارتند از: بانه، بیجار، دهگلان، دیواندره، سروآباد، سقز، سنندج، قروه، کامیاران و مریوان.

سنندج

سنندج یکی از بهترین شهر های استان کردستان است که در مرکز آن قرار گرفته و در دوران حکومت صفویه در ایران به دست و دستور سلمان خان اردلان  و در سال ۱۰۴۶ ه.ق بنا شده است، با شهر تهران حدودا ۵۱۲ کیلومتر فاصله دارد که در جنوب غربی آن قرار گرفته، بهترین جاذبه های این شهر شامل دریاچه زریوار، روستای پلکانی پالنگان غار باستانی مرفتو ، دشت‌های سرسبز و کوهستان‌های متعدد هستند.

از آنجایی که سنندج شهری کوهستانی شناخته شده تابستان های معتدل و زمستان های سردی را به خود می‌بیند، همچنین دو کوه آبیدر و سنگ سیاه از زیبایی های منحصر به فرد و بی‌مانند سنندج محسوب می‌شود و زیبایی خاصی را به این شهر می‌بخشند.

جاذبه های کردستان

مسجد جامع سنندج

اگر در سفر به کردستان به دنبال مکانی تاریخی با معماری کهن و دینی دیدنی هستید، مسجد جامع سنندج بهترین گزینه برای شما دوستان عزیز است، معماری این مسجد یکی از با ارزش ترین معماری های اسلامی محسوب می‌شود، شبستان آن ۲۴ ستون دارد که نمایی باشکوه را از خود جلوه می‌دهند، ساخت این مسجد به دوران حکومت فتحعلی شاه در کشور ایران بازمی‌گردد یعنی زمان حکومت قاجار ، توصیه می‌شود حتما از این مکان تاریخی دیدن کنید و زیبایی های آن لذت ببرید.

 مجموعه تفریحی آبیدر

یکی دیگر از جاذبه های گردشگری کردستان مجموعه تفریحی آبیدر است، آخر هفته ها ی شهر سنندج  در این مجموعه تفریحی فرهنگی، افراد بسیاری از اقصی نقاط جهان را به خود جذب می‌کند که برای پیکنیک  و دیدن طبیعت بکر آبیدر به آنجا رفته اند، این تفرجگاه یکی از بهترین و مهم ترین تفرجگاه های شهر زیبای سنندج محسوب می‌شود که در بالای کوه آبیدر واقع شده.

بازار سنندج

ساخت این بازار به دوره حکومت صفویان در ایران بازمی‌گردد، در سال ۱۰۴۶ ه.ق سلیمان خان اردلان از طرف پادشاهان صفوی به عنوان والی کردستان شناخته شد که دستور به ساخت این بازار داد، در شکل کمی به نقش جهان در شهر اصفهان نیز هست ک مانند آن پلانی مستطیل شکل را در خود جای داده است، این بازار پر نقش و لعاب متاسفانه به دلیل خیابان کشی های صورت گرفته به دو بخش جنوبی و شمالی تقسیم.

دریاچه زریوار

زریوار از بهترین و زیباترین دریاچه های ایران و یکی از جاذبه های گردشگری کردستان است که در غرب شهر مریوان  به فاصله ای سه کیلومتری قرار دارد، این دریاچه از هیچ منبع آبی تامین نمی‌شود و گفته شده از باران ، بارش برف و چشمه های کوچک تر تشکیل شده است، که به همین خاطر در بین گردشگراان شهرتی جهانی یافته و مردم کردستا آن را دریاچه اسرارآمیز می‌نامند.

آبشار گویله

این آبشار در روستایی به نام گویله و بیست کیلومتری با شهرستان مریوان فاصله دارد، گذر این آبشار در بین جنگل های انبوه و سرسبز جذابیت آن را دوچندان کرده، بهار های آن بیش از فصول دیگر سال جذاب و دیدنی هستند و مناظر و چشم انداز های وصف ناپذیری را برای بازدیدکنندگان به نمایش می‌گذارد.

اگر به عکاسی علاقه مندید آبشار گویله یکی از بهترین جاذبه های گردشگری کردستان ، گزینه و جاذبه خوبی برای گردش و تفریح است ، توصیه می‌کنیم دیدن آن را از دست ندهید چرا که مناظر طبیعی اش را در هیچ کجای جهان مشاهده نخواهید کرد، ارتفاع آن بیش از پنجاه متری است که به عمق دره ایی می‌ریزد، از مسیر جاده سقز به مریوان می‌توانید آن رانیز مشاهده کنید که زیبایی جاده را نیز دوبرابر کرده است.

 روستای پلکانی پالنگان

امروزه اماکن تاریخی بیشتر از مکان های تفریحی و طبیعی ، گردشگران را به خود جذب می‌کنند، روستای پلکانی پالنگان یکی از مناطق دیدنی منحصر به فرد ایران محسوب می‌شود که هم طبیعی ، تاریخی و هم فرهنگی است، بافتی قدیمی و معماری آن از نوع پلکانی و سنگی محسوب می‌شود که جز جاذبه های کم نظیر کردستان است. این روستا در دو طرف دره ای واقع شده که ۴۷ کیلومتر با شهرستان کامیاران فاصله دارد، در دهستان ژاورود و دره تنگیور واقع شده،  همان طور که از نامش پیداست خانه های این روستا روی هم و به حال پلکانی ساخته شده اند یعنی پشت بام خانه پایینی حیاط خانه بالایی محسوب می‌شود که جنس بدنه آنها نیز از سنگ است، اطراف این روستا از آبشار های زیبا ، چشمه های خروشان و فضای سبزی بکر و دیدنی احاطه شده است.

معماری بی‌نظیر آن به کنار ، رودخانه تنگیور که از وسط روستا می‌گذرد جذابیت آن منطقه را دوچندان کرده و بهترین سوژه ها را برای عکاسی به وجود آورده است و روستا را به دوقسمت تقسیم میکند، توصیه می‌کنیم در سفر به کردستان حتما از این روستای پلکانی دیدن کنید و از زیبایی های آن نهایت لذت را ببرید.

پیرشالیار

از جاذبه های گردشگری کردستان که بگذریم می‌رسیم به یکی از فرهنگ ها و آیین معروف این استان که امروزه به یک جاذبه معروف و مشهور نیز تبدیل شده است، پیرشالیار در واقع یک مراسم باشکوه و پرآوازه است که در اورامانات برگزار می‌شود، اسم آن را عروسی پیرشالیار می‌نامند و در سال دو بار در ۲۵ بهمن و ۱۵ اردیبهشت برگزار می‌شود.

واما مراسم دیگری به نام کومسای که آن نیز از معروفیت و محبوبیت بالایی برخوردار است که در نیمه اول اردیبهشت و قبل از برگزاری مراسم پیرشالیار برپا می‌شود، در این مراسم باشکوه و حیرت انگیز سعی به شکستن سنگ ها دارند تا به باورشان سالی دیگر دوباره رشد کنند ، شاید تعجب آور باشد اما سال ۹۵ بیش از ۸ هزار نفر بازدید کننده از جای جای کشور در این مکان جمع شدند برای دیدن و همراهی این مراسم.

 اگر شما هم مشتاق دیدن این رسم و رسومات از نزدیک هستید توصیه می‌شود برنامه سفر خود را جوری تنظیم کنید که به موقع بتوانید برای دین این مراسم ها حضور داشته باشید.

 اورامانات

اورامانات یکی دیگر از زیبایی های کردستان است که در جنوب غرب شهر سروآباد کردستان مستقر است، این روستا مکانی تاریخی با خانه های سنگی و چوبی  البته پلکانی هستند، شاید اولین باران باشد که اسم اورامانات به گوشتان می‌خورد یا شاید اطلاعات زیادی از آن نداشته باشید اما این روستا در بین مردم کردستان از معروفیت بالایی برخوردار است و به گفته آنها این روستا زمانی شهری بزرگ بوده که مانند بقیه شهر ها دارای مرکزیت مشخصی بوده است.

عمارت آصف سنندج

اگر به دنبال معماری های کهن و قدیمی هستید بهترین گزینه عمارت آصف سنندج است یکی دیگر از بهترین جاذبه های گردشگری کردستان ، این خانه گچبری و آجرکاری شده است که از دوره حکومت صفویان برای نسل جدید بر جای مانده، البته در زمان قاجار و پهلوی نیز دستی به سر و روی آن کشیده شده که بر زیبایی و جذابیتش افزود، پس با این اوصاف شما در بازدید از عمارت آصف با سبک معماری های دوره صفوی، پهلوی و قاجار رو به رو می‌شوید، این خانه یکی از مهم ترین موزه های مردم شناسی را در خود جای داده که از گنجینه های مهم کشور به شمار می رود.

سقز

در زمان های گذشته و در دوران باستان در استان کردستان بر روی تپه ای به نام زیویه مردمی از قوم مانا زندگی می‌کردند و در آنجا ساکن بودن که تا به امروز به شهر زیبای سقز تبدیل شده و یکی از شهر های مهم کردستان به شمارمی‌رود، این شهر در حال حاضر بازدیدکنندگان بسیاری دارد و جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوانی را درخود جای داده است، از جمله حمام حاج صالح و مسجد دومناره که بسیار زیبا و مسحور کننده هستند ، در سفر به کردستان شهر زیبای سقز را فراموش نکنید.

 کوه آوالان

این کوه همان طور که ازنامش پیدا است مکانی مناسب برای افراد کوهنورد و کوه پیما به شمار می‌رود، آوالان یکی از بهترین جاذبه های گردشگری این استان محسوب می‌شود که حدود ۳ هزار متری ارتفاع دارد و ۲۵ کیلومتر با شهر سنندج فاصله دارد که در جنوب آن قرار گرفته است.

 این کوه زیبا و حیرت انگیز نام های دیگری از قبیل عبدالامان یا هه واره را نیز به خود دیده وکوهنوردان بسیاری را از اقصی نقاط کشور را به طرف خود می‌کشاند.

مسجد خسروآباد گروس

مسجد خسرو آباد گروس در روستایی با همین نام ودر ۴۵ کیلومتری شهرستان بیجارد واقع شده است، این روستا از مساجد تک ایوانی کشور و یکی از جاذبه های گردشگری کردستان به شمار می‌رود. این مکان تاریخی با شماره ۲۶۰۷ در اسفند سال ۱۳۷۸ به ثبت ملی رسید. سازه مسجد در زمان حکومت قاجاریان در کشور به دست فردی به نام امیر علاء الدین گروسی ساخته شده است که بیشتر بازدید کنندگان این مسجد را با همین نام می‌شناسند.

داخل بنا شبستانی با شش ستون آجری زیبا و ۱۵ گنبد کوچک دارد. این مسجد به دیگر مساجد استان کردستان ساخته شده است گردشگران از بازدید این مکان آرامش بخش و دلنشین نظمی ثابت و پایدار در آجرهای به کار رفته سازه را می‌بینند. سال ۱۳۷۰ مدیریت میراث فرهنگی استان کردستان این مسجد را مرمت کرد و همچنان از آن محافظت می‌کند. داخل مسجد شبستان هایی وجود دارد که در گذشته محلی برای استراحت و طلاب و خادمین بوده است.چشمه‌ای جوشان در نزدیکی سازه وجود دارد که آب نمای داخل مسجد از آن نشعت می‌گیرد.

میراث فرهنگی همچنان از این مکان تاریخی مراقبت می‌کند و با مرمت و بازسازی از تخریب و نابود شدن مسجد زیبای خسرو آباد گروس جلوگیری می‌کند.

غار کرفتو

غار کرفتو جزو جالب‌تر‌ین و اسرار آمیزترین جاذبه های تاریخی کشور است که شکل گیری آن به دوران موزوزوئیک  بر می‌گردد. محققان  پی برده‌اند که غار کرفتو مربوط به دوره سوم زمین شناسی است که روزی کاملا زیر آب بوده و به مرور زمان، با پیوستنش به جزوی از خشکی به خانه‌ای ایمن برای  انسان‌های اولیه تبدیل شده است. البته که هنوز ما در قسمت های مختلفی از آن شاهد آب هستیم و برای بازدید باید از قایق های موجود در آنجا استفاده کنید.

 غار باستانی کرفتو  ۶۷ کیلومتر شهرستان دیواندره فاصله دارد و یکی از جاذبه های گردشگری کردستان به شمارمی‌رود. کتیبه یونانی در طبقه سوم غار وجود دارد که در آن نام هرکول یکی از خدایان یونانی بر روی آن حک شده است. در اطاف این غار حفره ها و دخمه هایی دیده می‌شوند. جالب است که درون غار زمستان ها گرم و تابستان ها خنک می‌شود شاید همین ویژگی سبب شده تا انسان ها این مکان را خانه خود بدانند.

ورودی غار حدودا ۲۰ تا ۲۵ متری با پایه کوه فاصله دارد که با وجود ۱۸۰ پله وصل شده به دهانه غار به راحتی می‌توانید بالا بروید. داخل آن پر پیچ و خم بوده و تعداد اتاق و دخمه های موجود در آن به صورت کامل مشخص نیست . بیشتر سوراخ ها به یکدیگر متصل هستند و در حال حاضر کسی نتوانسته نقشه کامل این غار را به دست آورد.

 کرفتو معناهای مختلفی دارد، در زبان کردی به آن گرفتو می‌گویند (یعنی فتح شده )، در زبان های مختلف دیگری همچون اوستا، پهلوی و همچنین کردی این اسم به معنای گرمای خورشید است. گردشگران و بازدید کنندگان می‌توانند از سکوهای کوچکی که برای استراحتگاه قرار داده شده‌اند و سرویس بهداشتی و پارکینگ غار کرفتو استفاده کنند.

عمارت خسروآباد

بیشتر افراد اقوام کرد استان کردستان را با شهر سنندج به یاد می‌آورند که  بیشترین قوم کرد کشور ایران  را در خود جای داده است. در دوران صفوی شهر زیبای سنندج مورد توجه بسیاری از معماران ایرانی از جمله معماران اصفحانی بوده است، از این رو در سفر به سنندج شما شاهد بناهای زیاد ساخته شده به سبک معماران اصفحانی خواهید بود.

 عمارت خسرو آباد یکی از جاذبه های گردشگری  کردستان و شهرستان سنندج است که در بین گردشگران از محبوبیت بالایی برخوردار است. حاکم کردستان در دوران قاجار( امان الله خان اردلان والی) در سال ۱۲۲۳ دستور ساخت این عمارت را صادر کرد. در آن زمان این عمارت مکان مخصوص حکوت بوده و تمام مناسبت های مهم این خاندان  آنجا صورت  گرفته  است. از جمله عروسی پسر امان الله با دختر فتحعلی شاه قاجار .

 کل عمارت ۶۰۰۰ متر مربع مساحت دارد، درب این خانه مانند دروازه های چوبی شهر های آن زمان از چوب گردو ساخته شده که در طول زمان  قسمتی از بالای آن تخریب شده است. در سال ۱۳۷۲ بخش های مختلفی از عمارت را بازسازی کردند و امروزه بازدید از نقاط مختلف آن برای عموم مردم و گردشگران باز است. اصولا در ایران عمارت یعنی  خانه ای مجلل و زیبا با حیاطی بزرگ و باصفا تعریف شده با  درختانی تنومند و راست قامت  که همچون نگهبانانی قطور در حیاط پراکنده هستند.

 این خانه از سبکی ایرانی بهرمند است و هر کسی قدرت  زندگی کردن در آن را ندارد و تنها توسط حاکمان یا خان محله اداره می‌شوند. بله این تعریف برای عمارت خسرو آباد هم صادق است ، پس با بازدید از این مکان شما با سبک زندگی افراد قدرتمند زمان گذشته آشنا خواهید شد.

عمارت سالار سعید

عمارت سالار سعید نیز در شهر سنندج واقع شده و مربوط به دوران قاجار است. این خانه زیبا در طول عمر خود کاربر های فراوانی داشته  و امروزه به یک موزه با دو بخش باستان شناسی و مردم شناسی  تبدیل شده است. ملا لطف الله شیخ الاسلام  شخصی بوده که دستور ساخت بنا را صادر کرده که امروزه به یکی از پر بازدید‌ترین جاذبه های گردشگری کردستان تبدیل شده است.

در بخش موزه باستان شناسی این عمارت آثاری از دوران ماقبل تاریخ، دوران تاریخی و اسلامی  وجود دارد همه آنها از شهر های مختلف کشورمان جمع آوری شده اند که بیشترشان مربوط به خود استان کردستان است. بخش بعدی یعنی موزه مردم شناسی از جذابیت بالایی برخوردار بوده که آداب و رسوم مردم آن مرز و بوم را به نمایش می‌گزارد.

 از موزه های حیرت انگیز این مکان تاریخی که بگذریم خود عمارت دلیل قانع کنندی ای برای بازدید از آن است، با اینکه در ساخت خانه فقط آجر و سنگ و چوب به کار رفته اما  سبک ایرانی، گچ بری و آینه کاری، صفای خاصی را به عمارت می‌دهد. شاهکار اصلی خانه مربوط به پنجره های ارسی است، این بخش دریچه ای شگف انگیز را رو به هر بیننده ایی می‌گشاید. وقتی نور خورشید از ارسی  ها عبور می‌کند، پنجره مانند یک منشور عمل کرده و نور زرد و گرم خورشید را به رنگ های مختلفی تبدیل می‌کند. وقتی هوا رو به گرم شدن است، بهتر است مکانی خوش آب و هوا را برای تفریح انتخاب کنیم .عمارت سالار سعید حیاطی باصفا دارد، آب و هوای خوبش در فصول گرم سال مثال زدنی است.

 قلعه امام مریوان

این قلعه سه کیلومتر با شهر مریوان فاصله دارد و یکی دیگراز جاذبه های گردشگری کردستان است. کوهی که این قلعه تاریخی بر روی آن بنا شده مشرف به کوه امام است و حدودا ۱۶۰۰ متر با زمین فاصله دارد. سرخاب بیگ اردلان(حاکم دوران صفوی) شخصی بود که این قلعه نظامی  را در سال ۹۰۲ هجری شمسی بنا نهاد که در سال ۱۳۹۰ به ثبت ملی رسید.

 متاسفانه زمان جنگ، به خاطر حمله زمینی و هوایی عراقی ها به قلعه امام مریوان بخش های زیادی از آن تخریب شد و تنها پله ها و بخشی از آب انبارش قابل بازدید است. مکانی که این قلعه در آن مستقر است از آب و هوای بکر و مثال زدنی بهرمند بوده  که گردشگران پس از بازدید از این جاذبه زیبا چرخی در اطراف می‌زنند و از آب و هوای مریوان لذت می‌برند.

 کاخ‌ دژ زیویه

دژ زیویه یکی دیگر از اماکن تاریخی کردستان واقع در شهر سقز است، سازنده این دژجنگی، مادها و مانایی ها بودند. یعنی ساخت آن به ۷۰۰ سال پیش از میلاد‌ برمی‌گردد. کوهی که دژ بر روی آن مستقر است حدودا ۹۰ تا ۱۰۰ متری از زمین فاصله و بالغ بر ۴۰ هکتار وسعت دارد. سازه این دژ به معنای واقعی مانند کاخی زیبا چیزی کم ندارد و یکی محبوب‌ترین جاذبه های گردشگری  کردستان محسوب می‌شود.

 از دروازه، تالار و ستون ها گرفته تا انبار و حیاط و اتاق‌های تو در تو، همه و همه زیبایی این مکان تاریخی را دو چندان کرده‌اند به طوری که حتی در آثار ملی به ثبت رسیده است. تحقیقات علمی و باستان شناسی بسیاری بر روی دژ زیویه صورت گرفته که اشیای با ارزش بسیاری را از دل این دژ به بیرن کشده است . از جمله آنها می‌توان به سر طلایی یک عقاب اشاره کرد که امروزه در موزه نگهداری می‌شود.

 نام دژزیویه بر گرفته از روستایی در اطراف آن با همین نام است که به عنوان نمادی از شهر سقزدر بین گردشگران به شمار می‌رود. سقز پیشینه ای بس بلند دارد و یکی از شهر های بزرگ استان کردستان محسوب می‌شود، سقز محل زندگی اقوام ماد و مانائی ها بوده و نامش از قوم سکا، اسکیت و سقز گرفته شده.

 در گذشته های دوراین شهر همچون چهارراه با ارزشی بوده که کاروانیان برای رفتن به شهر های همدان، قزوین، زنجان و آذربایجان باید از سقز عبور می‌کردند. از حق نگذریم به خاطر جاذبه های تاریخی موجود درسقز  امروزه گردشگران زیادی مقصد سفرشان را  کردستان در نظرمی‌گیرند.

کلیسای سنندج

بیشتر بناهای تاریخی موجود در استان کردستان در دوران قاجار ساخته شده که کلیسای سسندج یکی از آن سازه های تاریخی است. درزمان های گذشته طبق شرایطی تعدادی از افراد ارمنی به کشور ایران تبعید شدند و عده‌ای از آنها در سنندج کردستان مستقر شدند. این کلیسا نیز برای آنها در محله آغه زمان ساخته شد. زمین این کلیسا حدود ۷۰۰متر مربع وسعت دارد، حوض آبی در وسط حیاط قرار دارد، که آب آن در گذشته از چشمه ای در اطراف کلیسا تامین می‌شد. همان طور که در متن های قبل اشاره کردیم سنندج در آن زمان مورد توجه بسیاری از معماران ایرانی من جمله معماران اصفهانی بود.  کلیسای سنندج در واقع ترکیبی از معماری اصفهان و خود شهر سنندج است. داخل کلیسا از ستون های سنگی مقبره، شبستان و پنجره ها تشکیل شده و نمایی جالب از ساخت ساز را به خود گرفته است.

حمام شیشه سنندج

در گذشته به خاطر عدم امکانات بهداشتی و بودجه کم مردم برای ساخت حمام شخصی، بیشتر افراد از حمام عمومی استفاده می‌کردند. سنندج با تاریخچه بلندش به اماکن تاریخی  و حیرت انگیزش محبوب شده و هر ساله گردشگران بسیاری را از اقسا نقاط کشور به خود جذب می‌کند.

 حمام شیشه های سنندج یکی از دلایل سفر گردشگران به کردستان است. نکته جالب توجه استفاده از حمام برای مردان و زنان ، حتی تا سال های قبل از انقلاب است. با اینکه ساخت آن به دوره قاجار یا زندیه مربوط می‌شود ولی استفاده بسیاری داشته و همچان در چشم عموم مردم مکانی با جذبه و زیبا به نظر می‌رسید.

 در ساخت این جاذبه همچون حمام های دیگرتاریخی  از گچ و ملات و سنگ به کار رفته اما شیشه های رنگی نصب شده بر در و دیوار حمام دلبل اصلی متمایز بودن آن است. فکر خلاقانه ای که برای ساخت آن به کار رفته همچنان مورد پسند است و  بازدید کنندگان از دیدن این همه زیبایی به وجد می‌آیند. در سال۱۳۸۳ بازسازی هایی در آن صورت پذیرفت و سال ۱۳۹۰ به ثبت ملی رسید .

عمارت آصف وزیری

این عمارت یکی دیگر از اماکن گردشگری شهر سنندج است که سه در دوره صفوی، قاجار و پهلوی ساخته شده و همچنان استوار و محکم برای بازدید کنندگان خودنمایی می‌کند. در دوران صفوی خود عمارت و اتاق های توردرتو آن با تالار تشریفات  ساخته شد، در دوران قاجار بخش های دیگری نظیر حمام، حیاط بیرونی درضلع شرقی و غربی به آن اضافه شد و درزمان حکومت پهلوی مرمت های در آن صورت گرفت که به طور کامل خانه را تکمیل کرد.

 سال های ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۷ مرمت های دیگری نظیر ترتیب دادن موزه مردم شناسی و سنگ فرش کردن حیاط خانه صورت گرفت که امروزه بازدید از آن برای تمام گردشگران مجاز ایت. در نزدیکی عمارت جاذبه های همچون مسجد هاجر خاتون، عمارت خسرو آباد، کلیسای سنندج و عمارت مشیردیوان قرار دارند. به علاوه از موقعیت جغرافیایی خوبی برخوردار بوده که می‌توانید به امکانات رفاهی بلایی از جمله هتل ها و رستوران های مختلفی دسترسی داشته باشید.

جاذبه های گردشگری کردستان بیشمار هستند و هر کدام از زیبایی خاصی برخورداند. عمارت آصف وزیری یکی از خانه های قدیمی این استان است که در سال ۱۳۷۵ به ثبت ملی رسید. در دوران صفوی این خانه متعلق به خانواده معتمد هاشمی بوده که   در اولیل قاجار شخصی به نام میرزا محمد رضا وزیر پدر آصف وزیری این آن را خریداری می‌کند و پس از مرگش به دست پسرش می‌رسد که اکنون با همین نام مشهور است. این عمارت تنها به یک حیاط و خانه منتهی نمی‌شود بلکه از بخش های بسیاری تشکیل شده و از معماری سبک اسلامی برخوردار است، در حال حاضر مهم‌ترین بخش این خانه تاریخی موزه مردم شناسی است که شما را با آداب و رسوم مردم کردنشین بیشتر آشنا می‌کند.

 

آب و هوای استان کردستان

این استان که در دامنه ها و دشتهای پراکنده سلسله جبال زاگرس میانی قرار گرفته است،دارای منطقه ای کوهستانی است که با ارتفاع متوسط 2000 متر از سطح دریا از مرتفع¬ترین استانهای کشور می باشد. جهت گسترش و استقرار ارتفاعات در استان به گونه ای است که نخستین بارندگی که از توده های هوای بارانزا که به غرب کشور میرسند، بر روی ارتفاعات این منطقه صورت میگیرد. ریزش های جوی در نقاط مرتفع به صورت برف و در بخشهای کم ارتفاع غالبا به صورت باران میباشد

بهترین زمان سفر به این استان زیبا و بازدید از جاذبه های بی‌نظیرش فصل بهار و تابستان شناخته شده که آب وهوا به درصد مطلوبی خود می‌رسد و بهترین چشم انداز ها را برای این شهر به وجود می‌آورد که همین سبب شده گردشگران بسیاری را از اقصی نقاط جهان را به طرف خود فرا بخواند، این استان مرزی در دامنه های زاگرس میانی واقع شده که از شمال به آذربایجان شرقی، از جنوب به کرمانشاه، از غرب به کشور عراق و شرق با زنجان و همدان همسایه است.

 

شکم گردی در استان کردستان

غذاهای استان کردستان

1- کلانه با دوغ

این خوشمزه محلی که می توانید آن را در شهر های مختلف استان پیدا کنید، از یک خمیر نرم با پیازچه کوهی درست می شود. نان ها را با روغن حیوانی چرب می کنند و داخل تنور میپزند و این خوشمزه را با دوغ محلی نوش جان می کنند. در سفر به سنندج این میان وعده خوشمزه را فراموش نکنید.

2- قایرمه

قایرمه همان میوه کنگر است که مثل قارچ یا مرغ آن را سوخاری می کنند. کنگر ها را در مخلوطی از آرد، تخم مرغ، زعفران و ... میخوابانندو  سپس سرخ می کنند.

3- آش دوغه وا

این آش مثل آش همانند آش دوغ است و در آن کوفته ریزه از گوشت هم می ریزند.

4- کباب کردی

این کباب خوشمزه حتما از گوشت بره چند ماهه تهیه می شود. گوشت ها را در تکه های بزرگ می برند و کباب می کنند. کباب کردی بیشتر در مجالس عروسی طبخ می شود.

صنایع دستی

یکی از مهمترین جاذبه های استان کردستان، ویژگی های فرهنگی آن است که نمونه این ویژگی های در سراسر کشور کم نظیر هستند. این ویژگی ها بیشتر در عوامل فرهنگی همانند: زبان، آداب و رسوم لباس، موسیقی، رقص، جشن ها و مراسم خاص و صنایع دستی بارز تر از سایر عوامل فرهنگی نمایان شده اند. این ویژگی های فرهنگی برخلاف سایر مناطق کشور هنوز در این استان به صورت پویا در زندگی مردم جاری است. با توجه به این که کردستان یکی از غنی ترین استانهای کشور از نظر موسیقی است، ساخت سازهای موسیقی به علت پیشرفت صنایع چوبی و نازک کاری در کنار استعداد موجود موسیقی در این استان؛ کردستان را به مهد ساخت سازهای سنتی در کشور تبدیل نموده است.

سوغات و گیاهان دارویی

سوغات استان کردستان بسیار متنوع و در خور است. سبد پر از زیباترین نعمات خداوندی سوغات این منطقه را تشکیل می­دهد. این سوغات چهار فصل است. در هر فصل از سال و در هر شرایط آب و هوایی، به هر نقطه از کردستان که سفر کنی سوغات خاص و بی نظیری از این استان برای بازگشت به دیار خودت همسفرت خواهد شد. از نان های بسیار خوشمزه و خوش ظاهر و سنتی محلی هر روستا و شهر گرفته تا خشکبار میوه های محلی و عسل طبیعی و شربت­های محلی، کشمش، رب انار، گردو، لبنیات، شیرینی محلی. از کفش و تولیدات چوبی گرفته تا گلیم، قالی، نمد و زیورالات سنتی. از میوه ها و محصولات باغی شامل انگور، گردو، گلابی، سیب تا ماهی کباب دریاچه زریوار سوغات کردستان را شامل می شود .

از نقطه نظر کاربران درباره استان کردستان
نام شما